Helyi közélet

2018.08.10. 08:08

Három idegen egy szobában

Nyíregyháza - A kollégiumi létnek is megvan a szépsége és árny­oldala, komoly alkalmazkodóképességet és türelmet igényel.

Nyíregyháza - A kollégiumi létnek is megvan a szépsége és árny­oldala, komoly alkalmazkodóképességet és türelmet igényel.

– Már amikor beadtam a jelentkezési lapot a budapesti ELTE-re, eldöntött tény volt, ha felvesznek, kollégiumot is igénylek majd – mondta István, aki szeptemberben a második évét kezdi programozó informatikus szakon a fővárosban, mert mint fogalmazott, nem mindegy, hogy havonta 10 ezer forintért, vagy 80–120 ezerért van hol álomra hajtani a fejedet.

Kicsit szűkösen…

– Arra a családi költségvetésből nem futotta, hogy méregdrága albérletbe költözzek, olyan barátom és ismerősöm sem volt, akivel felesben belevághattunk volna az önálló életbe egy külön lakásban, a szobabérlet pedig fel sem merült alternatívaként – vázolta fel a lehetőségeket a nyíregyházi fiatalember. Elmondta, a kollégiumi létnek is megvan a szépsége és árnyoldala, komoly alkalmazkodóképességet és türelmet igényel, míg három egymás számára vadidegen ember összeszokik. Nekik nem sikerült elsőre, így István szobacserét kért, s jó szobatársakat kapott, és lassan itt a beköltözés. – A szobák rendben vannak, amire szükség van, az megvan a kollégiumban, igaz szűkösen vagyunk, elég lenne két ember egy szobába, valamint a mellékhelyiség és a zuhanyzók száma is kevés. De azért jó kiülni az ebédlőbe és nagyokat dumálni, most már nem bánom, hogy kolis lettem – tette hozzá mosolyogva.

Szobák és kategóriák

Nem lesz rossz soruk azoknak, akiket felvesznek a Nyíregyházi Egyetem Campus Kollégiumának valamelyik férőhelyére a rendelkezésre álló 1068-ból. A hallgatókat négy épületben fogadják: az 1-es, 2-es és 3-asban alacsonyabb komfortfokozattal, a 4-esben magasabbal, itt a szobákhoz tartozik minikonyha, s külön wc és zuhanyzó. Itt vannak akadálymentesített szobák, s minden szobában van hűtőgép, internet és kábeltelevízió – tudtuk meg a Nyíregyházi Egyetemtől.

A fizetendő havi kollégiumi díj összege is a szobák kategóriabesorolásához igazodik, valamint számít az is, hogy a jelentkező állami (rész)ösztöndíjas, vagy önköltséges képzésben részesül. Az alacsonyabb komfortfokozatú szobát igénybe vevő állami (rész)ösztöndíjas hallgatóknak 12 500 forintot, az apartmanos elhelyezésért 16 ezer, míg az önköltséges képzésben résztvevő hallgatóknak 17 ezer forintot, az apartmanos szobát igénybe vevőknek 21 500-at kell fizetniük havonta.

Azok se keseredjenek el, akik kiszorulnak a Campusból, ugyanis a szomszédságában található a Hotel Sandra Ifjúsági Szálló, ahol a 2 és 3 ágyas, konyhafülkés minigarzon, s 2 ágyas, fürdőszobás normál szobával várják a tanulni vágyókat a szorgalmi időszakban. Itt 427 diáknak tudnak szállást biztosítani. S ha netalán ez is betelne, végszükség esetén a 2006-ban átadott Bessenyei Hotel 2+2 ágyas apartman szobái is számításba jöhetnek, igaz, hogy nem diákzsebekhez szabott áraik miatt csak rövid időre, s kizárólag áthidaló megoldásként – közölte az egyetem.

Családias légkör

– A lehető legjobb döntést hoztam, hogy kollégista lettem – állítja Kovács Fanni, aki 2015-től hittan-magyar szakos hallgatóként a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán és a Nyíregyházi Egyetemen tanul, s a Hotel Sandra lakója. – A kollégium nem egy egyszerű szálláshely, igazi közösségi élettér. Az évek során igazi barátságok szövődtek a falai között és számtalan élménnyel gazdagodtam. A koli megtanít arra, hogyan alkalmazkodj, milyen egy másik emberrel együtt élni, egy nagy közösség tagja lenni.

– Családias a légkör, mindenki segítőkész, számíthatunk egymásra bármikor, még akkor is, ha csak látásból ismerjük a másikat. A szobák két férőhelyesek, saját fürdőszobával, wc-vel és kis konyhai résszel vannak ellátva, kényelmesek és komfortosak. De a kollégium nem csak a tanulásnak és az alvásnak ad helyet, a legjobb bulik is itt vannak, ami még jobban összehozza a lakókat – mondta Fanni.

KM


A jövő héten döntenek

Nem kell a lakhatás miatt aggódniuk a Debreceni Egyetem hallgatóinak sem, ugyanis több mint 4800 férőhely közül választhatnak igényeiknek és pénztárcájuknak megfelelően. Ebből 288 a nyíregyházi Egészségügyi Kar diákjai rendelkezésére áll.

A havi kollégiumi díj itt 12 ezer forint, 2-3 és 4 ágyas szobákban helyezik el a koleszba bejutókat, a 13 háromágyas szobában van külön vizes­blokk, az internet mindenhol elérhető. A kérelmeket a beérkezett igazolások – családszerkezet, egy főre eső éves bruttó jövedelem, a képzés és a pályázó lakhelyének távolsága, esetleges rendkívüli egészségügyi helyzet – alapján pontozzák és bírálják el. Az elsőévesek kollégiumi kérelméről augusztus 16-án döntenek – derül ki a DE honlapjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában