Egységes teljesítményértékelés a minisztériumokban

Budapest – A következő két-két és fél hétben minden minisztérium vezetése véglegesíti a tárca idei céljait, majd a központi közigazgatásra kidolgozott egységes teljesítményértékelő rendszer alapján meghatározzák a felsővezetőktől elvárt teljesítményeket.

Júliustól a központi közigazgatás minden dolgozójára kiterjesztik az egységes értékelést, és év végén a munkatársak ennek alapján kapnak majd jutalmat.
A Miniszterelnöki Hivatal személyügyi államtitkársága kidolgozta az egységes teljesítményértékelő rendszert, ennek alapján végzik el a konkrét értékeléseket a minisztériumokban – mondta el a Független Hírügynökségnek Szetey Gábor államtitkár.

 A következő két-két és fél hétben minden tárca vezetője közvetlen munkatársaival – államtitkárokkal, szakállamtitkárokkal, kabinetfőnökökkel – véglegesíti a minisztérium idei céljait, feladatait, majd ezeket lebontják vezetői szintekre. Júliustól a rendszert kiterjesztik a minisztériumok minden munkatársára, összesen 6300 emberre – tette hozzá a személyügyi államtitkár.
Az idén bevezetett teljesítményértékelés során a központi közigazgatásban minden év elején meghatározzák majd, mi a cél, mi az elvárt eredmény, év végén pedig megnézik, hogy mit sikerült megvalósítani. Ennek alapján áll össze novemberben-decemberben a munkatársakról készült értékelés és ennek alapján történik a jutalmazás – közölte Szetey Gábor.
A jelenlegi gyakorlat szerint a jutalmak odaítélésénél általában nem differenciálnak a közigazgatásban, nincs lényegi különbség azok elismerése között, akik kiemelkedő vagy kevésbé jó teljesítményt nyújtanak. Az államtitkár kifejtette: ettől az évtől kezdve lényegében kötelezővé válik, hogy az eltérő teljesítményeket eltérően jutalmazzák.

A munkatársakat négy kategóriába sorolják be. Az a 10 százalék, akik a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtják, éves fizetésük 4,5-7 százalékát kapják jutalomként. Az a 10 százalék viszont, akik az elvárt szint alatt teljesítenek, egyáltalán nem kaphatnak jutalmat.
hirdetés