Egységesebb állomány

Az ünnepélyes átadás egy pillanata
Az ünnepélyes átadás egy pillanata - © Fotó: Katasztrófavédelem
Budapest – Újabb gépjárműfecskendővel gazdagodott Szabolcs-Szatmár-­Bereg megye a napokban.

Huszonöt vadonatúj, hazai gyártású gépjárműfecskendőt, valamint öt, korábban hivatásos tűzoltóságokon szolgálatot teljesítő tűzoltóautót adtak át szeptember 21-én Budapesten, a Hősök terén. Az ünnepélyes esemény adott alkalmat arra is, hogy a magyar fecskendőket gyártó cég bemutassa az általuk tervezett vízszállító jármű prototípusát.
Az ünnepségen részt vett dr. Pintér Sándor belügyminiszter, Tarlós István budapesti főpolgármester, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetése, a megyei katasztrófavédelmi igazgatók, a kirendeltségvezetők és a tűzoltóparancsnokok, a fecskendőket gyártó, illetve felújító BM HEROS Zrt. vezetői.

A csütörtökön átadott huszonöt új tűzoltóautóból egy gépjárműfecskendő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mentő tűzvédelmében teljesít majd szolgálatot. Korábban már három magyar gyártású tűzoltófecskendőt és két magasból mentőt vehetett át Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Ötödik ízben

A Heros Aquadux-X 4000 típusú, Renault motorral működő gépjárműfecskendők alvázát a Rába, felépítményét a Belügyminisztérium tulajdonában lévő BM Heros Zrt. készítette.

A katasztrófavédelem harmadik éve dolgozik azon, hogy megújítsa, megfiatalítsa, egyben egységesebbé is tegye járműparkját, amelyben jelenleg csaknem negyven járműtípus található meg. A hazai tűzoltóautó-gyártás újraélesztése óta a mostani volt az ötödik alkalom, hogy magyar gyártású fecskendőt vehettek át a tűzoltóságok, a rendezvényen átadottakkal együtt már hetvenöt Aquadux-X 4000-es lát el szolgálatot.

A négyezer literes gépjárműfecskendők összértéke meghaladja a 3,3 milliárd forintot, a fejlesztés a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése – tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása elnevezésű projekt keretében valósul meg.

Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató köszönetet mondott a belügyminiszternek a tűzoltógépjármű-gyártás támogatásáért, gratulált a fejlesztésben részt vevő munkatársaknak a munkájukhoz és a kapott elismeréshez, a partnereknek, beszállítóknak pedig megköszönte a pontos, minőségi teljesítést.

A minőség fokmérői

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató kijelentette, a minőségnek többfajta fokmérője van, ezek közül kettőt ki is emelt. Az egyik, hogy miként vélekednek a fecskendőkről a felhasználók, vagyis a tűzoltók, a gépjárművezetők, márpedig, mint Góra Zoltán elmondta, tőlük pozitív visszajelzések érkeztek. A másik ilyen fokmérő – folytatta a vezérőrnagy –, hogy van-e külső érdeklődés. A magyar gyártású fecskendők, illetve a Rába és a Heros által gyártott tűzoltótechnika iránt több külföldi országból is érdeklődtek, ami újabb távlatokkal kecsegtet.
Végezetül a főigazgató reményét fejezte ki, hogy ez a projekt is sikerrel zárul – tájékoztatta lapunkat Dóka Imre, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

– KM –
hirdetés