Magyarország

2013.06.04. 08:15

Kumin: elfogultság és ténybeli hibák jellemzik a Velencei Bizottság jelentéstervezetét

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Tele van ténybeli tévedésekkel, és nyilvánvalóan elfogult a Velencei Bizottságnak az alaptörvény negyedik módosításáról készített jelentéstervezete, amely a bizottság honlapján a múlt héten néhány órára elérhetővé vált - fogalmazott Kumin Ferenc nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a blogján hétfőn.

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Tele van ténybeli tévedésekkel, és nyilvánvalóan elfogult a Velencei Bizottságnak az alaptörvény negyedik módosításáról készített jelentéstervezete, amely a bizottság honlapján a múlt héten néhány órára elérhetővé vált - fogalmazott Kumin Ferenc nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a blogján hétfőn.

A Népszava pénteken számolt be arról, hogy vélhetően műszaki hiba folytán vált néhány órára elérhetővé a Velencei Bizottság - az Európa Tanács égisze alatt működő, független alkotmányjogi szakértőkből álló testület - honlapján a negyedik magyar alaptörvény-módosításról készült jelentéstervezet, a dokumentumot - amelyet a bizottság a június 14-15-i közgyűlésén tárgyal - a lapnak sikerült letöltenie.

A lap idézte a jelentéstervezetet, amely szerint egy ország alkotmányának "valóban egy alapvető dokumentumnak" kell lennie, "és nem egy esetleges politikai nyilatkozatnak". Kiemelték: az alkotmányok elfogadásának és végrehajtásának módja hűen kell tükrözze ezt a stabilitást, "nem lehet naponta, szeszélyeknek engedve módosítgatni" az alaptörvényt.

Ráadásul a legutóbbi módosítás egyes rendelkezései együttesen és külön-külön is "ellentmondanak a magyar alaptörvénynek és a nemzetközi normáknak" - közölte a Népszava a dokumentummal kapcsolatban.

Kumin Ferenc hétfői blogbejegyzésében azt írta: a bizottság egyik szóvivője elismerte, hogy emberi mulasztás miatt szivárgott ki a jelentéstervezet, de az nem a szervezet hivatalos álláspontját tükrözi, hiszen azzal a Velencei Bizottság majd csak a júniusi közgyűlésén foglalkozik.

Hangsúlyozta: vannak szabályok, amelyeket a bizottságnak be kellene tartania. Az államtitkár emlékeztetett: Martonyi János külügyminiszter kérte a bizottságot, hogy véleményezze az alaptörvény módosítását, és ha a szervezet elkészül a dokumentummal, el kell küldenie Budapestre, majd a bizottságnak és a kormánynak meg kellene vitatnia, és a Velencei Bizottság csak azt követően fogadhatná el hivatalos álláspontként júniusban.

De most már "túl késő", a kiszivárogtatás után olyan, mintha a nem hivatalos verzió lenne a bizottság állásfoglalása - vélekedett a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Kifejtette: ezzel az a probléma, hogy a tervezet tele van ténybeli tévedésekkel, és elfogult. Például úgy kifogásolja az alaptörvény-módosítás egyes pontjait, hogy nem veszi figyelembe: a vitatott részek megváltoztatása folyamatban van - jegyezte meg.

Kumin Ferenc kiemelte: bizonyos esetekben a jelentéstervezetben ugyan elismerik, hogy hasonló szabályozás létezik más európai országokban is, de úgy fogalmaznak: az ottani helyzet "meglehetősen eltér a magyarországitól".

A magyar kormány nyitott a külső jogi véleményekre, és kész akár el is fogadni a javasolt változtatásokat, mivel előfordulhat, hogy azok eredményeként jobb jogszabályok születnek - írta.

De az olyanfajta "hibák", mint a jelentéstervezet kiszivárogtatása, megerősíti azokat, aki úgy látják, a Velencei Bizottságot és az Európa Tanácsot politikai célok motiválják - fűzte hozzá. Véleménye szerint a bizottság sárga lapot érdemel a "sportszerűtlen játékért".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!