Együtt lélegzik a színházzal – Interjú az új igazgatóval

Akt.:
Kirják Róbert
Kirják Róbert
Nyíregyháza – Kirják Róbert tizennégy éve lüktet és lélegzik együtt a Móricz Zsigmond Színházzal.

Februártól a teátrum teljes irányítása a feladata. A színházban eltöltött évei alapján „nagy öregnek” számít, jelenleg mégis ő a legfiatalabb kőszínházi igazgató hazánkban. Nyíregyházán született, ide járt általános iskolába, és itt is érettségizett a Krúdy Gyula Gimnáziumban. A Pénzügyi és Számviteli Főiskola után a Közgazdaságtudományi Egyetemen diplomázott. Rövid banki és könyvelőirodai munka után pályázott a színházba. Tasnádi Csabának akkor rá esett a választása, és azóta is töretlen lendülettel, teljes odafigyeléssel végzi a munkáját.

A szigorú pénzügyi szféra után milyen volt bekerülni a teátrum mesés világába?

KIRJÁK RÓBERT: A szüleim nagy színházrajongók, gyakran jártunk együtt is előadásokat nézni, de iskolásként is mindig volt bérletünk. A bank monoton, sablonos számaihoz és szerződéseihez képest a színház nagyon mozgalmas. 2002 áprilisában, amikor először léptem be a művészbejárón az épületbe, azonnal magával ragadott egyfajta varázs, amit azóta is mindennap érzek.

A szakma „nagy öregjei” mellett fiatalon, 24 évesen került ebbe a pozícióba.

KIRJÁK RÓBERT: Zöldfülűként nagyon nagy élmény volt az első Gazdasági Igazgatók Találkozóján részt venni. Figyeltem a kollégákat és szívtam magamba a tudásukat. Az azóta eltelt idő alatt engem is megismertek, és sokan kísérték és kísérik figyelemmel a munkámat. Szigorú gazdasági felügyelet nélkül könnyű egy színházat csődbe vinni. Mi még nem zártunk veszteséges évet. Most már az a furcsa, hogy én számítok a „nagy öregnek” a színházban eltöltött éveim alapján, korban hiába van mögöttem a többség még most is.

Ügyvezetőként a művészi kérdésekben is ön dönt?

KIRJÁK RÓBERT: Mindent koordinálnom kell, ami a színház működésével kapcsolatos, legyenek jogi, műszaki, munkaügyi kérdések. Már a művészeti részében is én döntök, hogy milyen darabok kerüljenek a színre, milyen szereposztásban – természetesen a tanácsadókkal egyeztetve. Az eddigi 14 éves színházi tapasztalatom során is mindig megvitattuk ezeket a kérdéseket a színházigazgatóval, teljesen beleláttam a színház vezetésébe.

Tervez valamilyen változást a színházban?

KIRJÁK RÓBERT: Ami a legnagyobb változás, hogy a teljes évadot meg szeretném tervezni jó előre, a felkért rendezőkkel, a kiválasztott darabokkal és a szereposztásokkal együtt. Ez rengeteg szervezést és gondolkodást igényel, de így a színészek számára is kiszámíthatóbb lesz az évad. A társulattal nagyon jó a kapcsolatom, mindent megteszek, hogy bízzanak bennem.

– Lengyel Nóra –

(Az írás részlet, teljes terjedelemben megjelent a Kelet-Magyarország Kontúr magazinjában, mely korlátozott számban megvásárolható szerkesztőségünk ügyfélszolgálatán.)
hirdetés