Együtt sajtótájékoztató: A városlakókat megilleti a korszerűbb közlekedés

Akt.:
MAN Lion's City CNG buszok a tiszaújvárosi telephelyen
MAN Lion's City CNG buszok a tiszaújvárosi telephelyen - © Fotó: Morgan Ronald Gordon / Facebook-Onmibusz oldal
Nyíregyháza – A nyíregyházi tömegközlekedés helyzetéről és felelősségi kérdéseiről tartott tájékoztatót Lövei Csaba.

Az Omnibusz blog információi szerint már tavaly novemberben megérkeztek Nyíregyháza 5 milliárd forintos uniós pénzből vásárolt új, környezetbarát, gázüzemű autóbuszai, s ahelyett hogy a városlakókat szolgálnák, a MAN tiszaújvárosi telephelyén vesztegelnek. Erről beszélt szerdai sajtótájékoztatóján Lövei Csaba önkormányzati képviselő, az Együtt nyíregyházi elnöke, azt firtatva, vajon akkor miért közlekednek még mindig 14 éves átlagéletkorú, zömében 700 ezer kilométert futott járművek. – A nyíregyházi közlekedés megoldatlanságának a fő felelőse a Seszták Miklós vezette minisztérium, közvetve a magyar állam, akik hagyják, hogy az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. minősíthetetlen hangnemű, áldatlan vitát folytasson a városvezetéssel, ráadásul a cég közel 860 millióra még be is perelte a várost – adta tudtul Lövei Csaba, majd hozzátette: – A nyíregyházi városvezetés elsősorban azért felelős, mert letagadták a buszok létezését, eszükbe sem jutott, hogy mögéjük infrastruktúra is kell, s arra sem született megoldás, hogyan állítják majd munkába a járműveket.

Reagálás

A 41 db CNG üzemű modern, környezetkímélő busz beszerzését az Önkormányzat még 2015-ben indította el feltételes, nyílt közbeszerzési eljárás keretében. Az akkori tervek szerint a buszok leghamarabb 2017 végén állhatnak a lakosság szolgálatába. A Kormány 5 milliárd forintos támogatásának elnyerését követően hatályba lépett a nyertes MAN céggel kötött szerződésünk, amely alapján járművek leszállítása mellett a nyertes cégnek egyéb feladatai is vannak pl. a buszsofőrök és a szervizes szakemberek oktatása, képzése. A buszok átadási határideje még nem járt le és a buszsofőrök és a szervizes szakemberek képzésére is előreláthatólag a nyár folyamán kerülhet sor. Nem az Önkormányzat, hanem a gyártó dönt arról, hogy konkrétan milyen gyártási ütemezésben készíti el a buszokat és azokat hol tárolja az átadásig. Zajlik az üzemeltetéshez szükséges nagy kapacitású gáztöltő állomás telepítésének előkészítése és az ahhoz kapcsolódó, igen szigorú engedélyeztetési eljárások elindítása. Tárgyalások folynak a Volán jogutódjával a helyi közösségi közlekedés további üzemeltetésének formájáról.

Nyíregyháza még soha nem állt ilyen közlekedésfejlesztési lehetőség előtt: a Kormány támogatásának köszönhetően 41 új, környezetkímélő, modern busz állhat belátható időn belül forgalomba.

– Rendes Sándor –


Ezek még nem a nyíregyházi CNG buszok Tiszaújvárosban

Nyíregyháza, Tiszaújváros – Megérkeztek a nyíregyházi MAN Lion’s City CNG autóbuszok első darabjai a tiszaújvárosi MAN telephelyre – adta hírül az Omnibusz oldal a facebookon, a hírt portálunk is megosztotta csütörtökön. Ám ezek a buszok még nem azok a buszok, merthogy a Nyíregyházára érkezőket még most gyártják – kaptuk az információt a Nyíregyházi Önkormányzat sajtószóvivőjétől.
hirdetés