Magyarország

2010.08.06. 14:56

MSZP: Schmitt Pál forduljon az Alkotmánybírósághoz a demokráciát romboló törvények miatt

<p>A szocialista frakció arra kéri Schmitt Pált, ne írja alá a "demokráciaromboló törvényeket", köztük a szerintük alkotmányos elveket sértő médiatörvényt, és alkotmányos jogkörével élve forduljon az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontrollért.</p>

Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője pénteki közleményében leszögezi: amennyiben az új államfő "Orbán Viktor engedelmes eszközeként" mégis útjára engedi ezeket a törvényeket, a szocialista párt maga fordul az Alkotmánybírósághoz.

"Akadálymentesítették a Sándor-palotát"?

Lendvai Ildikó közleményében emlékeztet arra: a Fidesz megvárta, hogy Sólyom László helyett Schmitt Pál írhassa alá azokat a törvényeket, amelyeket az Országgyűlésben sietve, minden egyeztetés nélkül fogadtak el. Köztük azt a médiatörvényt, amely a közszolgálati televíziókat és rádiót "kormányszócsővé" teszi, Orbán Viktor embereit pedig 9 évre "bebetonozza a médiahatóságba". A sietős elfogadás után ezeket a törvényeket két hétre a házelnök fiókjában "felejtették", viszont ahogy "akadálymentesítették" a Sándor-palotát, és Schmitt Pál hivatalba lépett, pénteken aláírásra elküldték neki.

Lendvai Ildikó leszögezi: az MSZP elvárja, hogy Schmitt Pál ne asszisztáljon ehhez a cinikus játszmához. A közlemény szerint ezért szocialista frakció levelet intézett az új államfőhöz, amelyben rávilágítanak az új médiatörvény alkotmányos elveket sértő pontjaira, amelyek ellen már több hazai és nemzetközi szervezet is tiltakozott.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!