Éheznek a méhek Szabolcsban – Apokalipszist okozna a kipusztulásuk

Folyamatos tanulást igénylő, nehéz szakma a méhészeké
Folyamatos tanulást igénylő, nehéz szakma a méhészeké - © Fotó: KM
Nyíregyháza – Nem először halljuk, hogy a méhek kipusztulása gyakorlatilag apokalipszist okozna, hiszen megszűnne a beporzás, a növények nem hoznának termést. A legnagyobb jóindulattal sem állítható, hogy a méhészet virágkorát éli a megyénkben.

– Az idén idehaza nagyon szeszélyes volt az időjárás: a tavasz eleje melegebb volt, majd lehűlt a levegő. Rengeteg növény virágzott egyszerre. A kibújó napsugár aktivizálta a méheket, de sokan közülük legyengültek vagy elpusztultak – erősítette meg Hok József, a Nyíregyházi Méhészek Egyesülete elnöke.

– Az óriási méhsűrűség miatt az idén február és április között a méhek 30–40 százalékát „elveszítettük”, a méhcsaládok alig váltak termővé akár az akác, akár a repce tekintetében. Virágzás idején sajnos sok eső esett, a csapadékos, szeles idő meggátolta a méheket a nektárgyűjtésben. Mivel csak az állatok fele termelt, gyenge termés és áremelkedés várható – adott megyei összegzést az egyesület elnöke.

Megédesíti az életet

Hok József rámutatott: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jövedelmi viszonyok nem sok mozgásteret adnak az áremelésre, ráadásul számolni kell a mézexport okozta áruházi konkurenciával is.

– Ha gyenge termelő a méh­család, ha keveset, ha többet tartunk és utaztatunk, a felmerülő költségeink szinte változatlanok. A lakosság sajnos kevés mézet fogyaszt, pedig az igazi, méhek által gyűjtött termelői méz sokkal egészségesebb és finomabb, mint a kristálycukor. Persze, az is igaz, hogy amíg utóbbiból 200–250 forintba, előbbiből 2000–2500 forintba kerül egy kilogramm.

– Naponta 150 méhész terméke érkezik külföldről Magyarországra, s ezek egy része itt is kerül forgalomba. Az áruházakban kapható termékek címkéjéről mindössze annyi derül ki, hogy unión belüli vagy kívüli országból származik-e, nem csoda, hogy sok vásárló bizalmatlan az olcsóbb, de ismeretlen mézekkel szemben. Érdemes tehát a megbízhatóbb, hazai, termelőktől származó termékeket választani – tanácsolta a méhész. KM
Telített a szakma, kevés a méhlegelő

Kis Jánosné a nyíregyházi piacon árul mézet, amit férje termel a környékbeli bokortanyákon, illetve egy sényői akácosban. Az ágazat nehézségeit firtató kérdésünkre elmondta: a méhészkedés – mint általában a mezőgazdasági tevékenységek – erősen időjárásfüggő. – Az idén átlag alatt fejlődött a repce, ez a méztermelésben is megmutatkozik. A tavaszi, szeles időjárás sem segített, ilyenkor ugyanis nem tudnak kirepülni a méhek.

– Az is probléma, hogy „telített a szakma”, nincs elég méhlegelő, néhány száznál több családnak már nehéz területet találni. Újabban Hajdú-Biharból is a megyénkbe járnak a méhészek, az itteniek pedig a Dunán túl keresik a boldogulást, ugyanis egyes növényter­mesztési támogatások feltétele az állattartás, és sokan úgy vélik, erre a méhészkedés a legegyszerűbb megoldás, pedig folyamatos tanulást igénylő, nehéz szakma. Mi már nyugdíjasok vagyunk, megélünk belőle. Aki most szeretne belevágni, nehéz kenyérre számíthat! – figyelmeztetett az őstermelő.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 25-i számában és a kelet.hu-n.








hirdetés