Éhségsztrájkba kezdett a kommunista jelölt az orosz távol-keleti Tengermelléken megrendezett kormányzóválasztás után

Moszkva – Éhségsztrájkba kezdett az állítólagos szabálytalanságok miatt Andrej Iscsenko kommunista jelölt hétfőn az orosz távol-keleti Tengermelléki terület kormányzóválasztásának második fordulója után.


Iscsenko a vasárnapi voksolás után a szavazatok 95 százalékának összeszámlálásáig csaknem öt százalékponttal, 51,61:45,79 százalék arányban vezetett az Egységes Oroszország párt színeiben indult, hivatalban lévő kormányzó, Andrej Taraszenko előtt. Ám végül Taraszenko 99,1 százalékos voksösszesítésnél 49,55: 48,06 százalék arányban vezetett kihívójával szemben, 33 százalékos részvétel mellett.

A kommunista politikus Facebook-bejegyzésében csalással vádolta meg a Kreml támogatottját és a helyi választási bizottságot. Bejelentette, hogy éhségsztrájkba lép, és tüntetésre hívta fel híveit Vlagyivosztokban. Taraszenko is a tisztességes verseny szabályainak megsértésével vádolta meg Iscsenkót és a kommunistákat. Iscsenko egyébként, amikor még biztos befutónak tűnt, az ígérte, hogy ő is Vlagyimir Putyin elnök politikáját fogja megvalósítani, és hogy nem fogja “felvonni a vörös zászlót” a régióban.

Natalija Kamajeva, a területi választási bizottság titkára hétfőn közölte, hogy a választókerületi eredményeket még a nap folyamán összesítik, ám a testület szombatig nem hirdet végeredményt. A moszkvai Központi Választási Bizottság bejelentette, hogy nem hirdet győztest, amíg ki nem vizsgáltatta az összes beérkezett panaszt. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak elmondta, hogy a Kreml figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.

Szeptember 9-én Oroszországban 22 regionális vezetőválasztást tartottak, amelyek közül 18-at az Egységes Oroszország nyert meg. Négy régióban – a Habarovszki és a Tengermelléki területen, Vlagyimir megyében és a Hakasz Köztársaságban – kellett második választási fordulót rendezni. A hivatalban lévő kormánypárti vezetőkkel szemben két kommunista és két liberális demokrata párti jelölt maradt talpon.

– MTI –








hirdetés