Éjfél után jöhet el a virsli ideje!

Akt.:
Éjfél után jöhet el a virsli ideje!
Éjfél után jöhet el a virsli ideje!
Nyíregyháza – Bár számtalan fajta kapható, nem könnyű megtalálni az ideális virslit.

Hazánkban nincs szilveszter virsli nélkül. A virslit valamikor fiatal bika húsából készítették, így nem meglepő, hogy jó ideig még az arisztokraták is nagy kedvvel fogyasztották. A kiváló élelmiszer hírében álló virsli azonban mára nagyon megváltozott. Sokféle készül belőle – sertés, baromfi, pulyka -, és alig-alig emlékeztet ősére.

Tizenötből egy volt kiváló

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a virsli legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt, füstöletlen vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú készítmény. Hústartalma legalább 40 százalék, fehérjetartalma legalább 10 százalék, víztartalma pedig legfeljebb 70 százalék.

Burkolatával kapcsolatban előírás a sima, tiszta felület, magának a virslinek pedig tapintásra rugalmasnak kell lennie – tehát sem puha, sem kemény nem lehet. Az ideális virsli emellett világos rózsaszínű, a főtt, kellemesen sós húspép íze mellett bors- és paprikaíz érezhető mindenféle idegen mellékíz nélkül.

Egy nemrégiben készített felmérésen kiváló eredményt a 15 mintából csupán egy termék produkált, a tesztelt virslikből tíz közepes eredménnyel végzett, három minta elégséges osztályzatot kapott, egy termék pedig elégtelennel zárt.

KM

Címkék:hirdetés