Éjjel-nappal Moszkva

A nyíregyházi futóküldöttség a moszkvai Vörös téren
A nyíregyházi futóküldöttség a moszkvai Vörös téren - © Fotó: magánarchavíum
Nyíregyháza, Moszkva – A nyíregyházi maratonisták számára városnézéssel is felért az orosz fővárosban teljesített versenytáv.

Népes, 13 futóból álló csapat képviselte Nyíregyházát nemrégiben a Moszkva Maratonon. Mivel az orosz fővárosba nem egyszerű bejutni (vízum is kell az utazáshoz, amelyhez meghívólevél is szükséges), ezért egyrészt bravúros volt ekkora létszámmal megszervezni az utazást, másrészt az amatőr sportolók minden időt kihasználtak, hogy sokat lássanak az éjjel-nappal nyüzsgő 15 milliós metropliszból.

A nyíregyházi tizenhármak és kísérőik szembesültek az orosz valósággal, amelyben egymást váltják a csillogó-villogó üveg felhőkarcolók és a Sztálin-barokk stílusú épületek, de összességében a tisztaság az úr. A maratoni táv útvonala is felért egy városnézéssel, néhol 12 sávos autóúton futva szemlélhették meg az emblematikus épületeket (Kreml, Gum Áruház, Lenin-mauzóleum).

Meglepetésként érte a futókat, hogy nem kis szintkülönbséget is le kellett küzdeniük, illetve a Kreml-közelében a futóórák többsége elvesztette a GPS-jelet. Volt olyan futó is, akinek az órája 1305 megtett kilométert regisztrált, 12 másodperc alatt megtett ezer méterekkel (…), de a magukon viselt chipek mindenkinek a reális idejét mérték.

Ezek alapján a nyíregyháziak közül Cserpák Tamás 3:27:05, Benkőházi Éva Mariann 3:27:06, dr. Andrási Csaba 3:28:01, dr. Ivancso Béla 3:29:27, Nagy Attila 3:36:11, Szabó Levente 3:45:44, dr. Újhelyi János 3:45:52, Váradi Hedvig 4:03:12, Váradi Szilvia 4:05:00, Bartha Dezső pedig 4:29:37 óra alatt tette meg a 42 195 méteres távot. Az igazi hős azonban Szloboda Balázs volt, aki élete első maratoniját 6:08:27-es idővel teljesítette.

Ketten a tíz kilométeres távot választották: Szabó Péter 48:06, Tomori Nándor pedig 55:03 perces időt futott. Valamennyi résztvevőre igaz, hogy rengeteg élménnyel és tapasztalattal, valamint a célbaérkezésért járó nagyon szép éremmel gazdagodtak.
hirdetés