Éjszaka indulnak útjukra az álmok

Az érdeklődők bepillanthattak a műtők titokzatos világába is
Az érdeklődők bepillanthattak a műtők titokzatos világába is - © Fotók: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Húsz gazdálkodó szervezet is csatlakozott az idei Szakmák Éjszakájához.

Ha valamihez nem elég a nappal, akkor manapság bevetjük még az éjszakát is a siker érdekében. Így váltak az elmúlt évek során rendkívül népszerűvé azok a rendezvény­éjszakák, ahol egy-egy kulturális terület képviselői mutatkoztak be, a késői órákba nyúlóan kínálva programokat az önfeledt szórakozáshoz. Alighanem innen jött az ötlet az oktatásban, azon belül pedig a szakképzésben, és egyfajta okos árukapcsolással összevonták a szórakozást a jövőtervezéssel. Mert ha ma egy 6. vagy egy 7. osztályos általános iskolás ellátogat a Szakmák Éjszakájának valamelyikére, a sok színes program közepette talán észre sem veszi, és ­máris elköteleződött egy szakmaterülettel, akár egy életre.

Melyik szakma mit ér

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum immár negyedik alkalommal lépett a tettek mezejére, amikor pénteken ismét csatlakozott az országban 476 szakképző helyen 4 438 programmal jelentkező pályaorientációs rendezvényhez. Ezúttal egy kicsit csavartak a dolgon, és nem az intézményeikben nyitottak párhuzamosan kapukat, hanem a saját térfelükön, a Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal karöltve, egy helyen kínáltak számtalan különlegességet. Ráadásul minden eddiginél nagyobb létszámban, a térség több mint 20 gazdálkodó szervezetét nyerve meg az ügynek, méghozzá a közös ügynek. Ahogy a megnyitón dr. Nemes Attila, a Michelin Hungária Kft. gyár­igazgatója, illetve dr. Czeglédi Gábor, a Jósa András Oktatókórház humánpolitikai igazgatója is megfogalmazta, sikeres ipar nem képzelhető el jól képzett szakemberek nélkül, vagyis minden termelővállalat érdeke, sőt felelőssége, hogy a tanulók a lehető legtöbb információ birtokában dönthessenek a jövőjük alakulásáról, és hogy az utánpótlás-nevelés hatékony és korszerű legyen. A cégek és vállalatok természetesen nyitnak és tesznek is mindezért – ahogy Benkő Zoltántól, a Hot & Cold Therm Kft. ügyvezetőjétől hallhattuk –, a kkv-k szakképzési centrumot is emeltek a tanulóknak Nyíregyházán, és újabb tanműhely építését tervezik. Szilvási István városi képviselő kiemelkedő helyszínnek nevezte a mostanit, és nem csak a NYSZC gazdag múltja és reményteljes jövője okán. Külön kihangsúlyozta a jelenleg iskoláskorú szakgimnazisták és szakközépiskolások gyakran világraszóló tanulmányi eredményeit. – Úgy vélem, hogy ha a most idősebbek idejében is lettek volna ilyen rendezvények, ahol megnézhető, melyik szakma mit ér, bizonyára százak élete alakul egészen másképpen, és mesterekből is sokkal többel büszkélkedhetnénk – mutatott rá Szilvási István. Kiemelte: a város 2010 óta elismerésekkel hálálja meg a városhoz hű szakembereknek, amiért régóta jeles képviselői a szakmájuknak.

Meglepetések kívül, belül

Az ünnepi szavak után mindenki fejest ugorhatott a színes programok kakofóniájába három központi helyszínen: az intézmény sportcsarnokában, a szakiskola aulájában és Digitális Közösségi Alkotóműhelyében, sőt a hűvös idő ellenére még a szabadban is. A résztvevőket várták a nagy cégek standjai, csalogatta a szakképző iskolák hihetetlenül gazdag programkínálata, és ezt fejelték meg a pódiumi csemegék. Aki ettől is többre vágyott, a Jósa András Oktatókorház gyógyító munkájába kukucskálhatott be, illetve Tiszalök és Tiszavasvári szakképző intézményeibe is ellátogathatott.

Kitettek magukért a szakképző intézmények

Mivel nem volt könnyű a választás, célszerűnek tűnt elsőként a házigazdákhoz, a wesselényisekhez benézni. Pivonka Szilva igazgató sem győzte sorolni, mi mindennel készültek szakmabemutató és szakmakipróbáló jelleggel.

Dínótojás és teadélután

– Hónapok óta ezen dolgozunk, szinte minden kollégánk kivette a részét a munkából. Nálunk a természettudományokon a hangsúly, de a nyelvi laborunk játékos nyelvi kvízzel készült, lesz dínótojás és vulkánkísérlet. Bárkit percek alatt modellé varázsolunk, fodrászokkal, sminkesekkel, de tanítunk babaápolást, varrást, házikótervezést, robotprogramozást, tőlünk itt készült vászontáskával vagy képkerettel – benne a készítője fotójával – távozhat a vendég.

A napot a humán munkaközösség jóvoltából beszélgetős teadélutánnal zárjuk, ahol mindent meg lehet tudni az iskoláról, amit addig nem sikerült. Tavaly sokan mentek el innen úgy, hogy jövőre is visszajönnek, reméljük, most is így lesz.

A csapatból egy lelkes fiatalemberre lettünk figyelmesek, akit körbevettek a kortársak. – Én ma itt a technikáért felelek, és bizonyára túl leszünk az éjfélen, mire össze tudok pakolni – nyilatkozta Ésik Dominik 12. b osztályos tanuló. – De szeretem csinálni. Az osztályból hatan robotikával foglalkozunk, két robotunk a szumópályán küzd, és lesz amelyik Rubik-kockát rak ki, vagy ügyességi feladatokat old meg, ami sokakat érdekel. Szerintem az idén többen lesznek, mint tavaly, mert ez jó buli, amit érdemes folytatni a jövőben is – adta tudtul a robotépítő és programozó fiú.

Szakmaportékák mindenfelé

Az aulából nyíló egyik teremben Krakomperger György, az Inczédy György-szakgimnázium informatikatanára népszerűsíti a Cisco Akadémiát a neveltjeivel. – A széchenyisekkel osztozunk a termen, de mivel ők más területen mozognak, jól megférünk egy gyékényen – mondja, örülve a vendégnek. – Mi itt, az építőipar egykori fellegvárában rendszergazdákat, a 13. évfolyamos oktatás keretein belül nagyvállalati hálózatok üzemeltetőit, a holnap középvezetőit készítjük fel, és mivel a CAD-CAM grafikai mérnöki tervezés bevezetését is tervezi az iskola, jó alternatívának számítunk a jövőre nézve.

A diákok is besegítettek

– Persze, itt vannak a logisztikusok, a gépészeink, a vizeseink és a klímaszerelőink is, ahogy illik – köszön el mosolyogva. S miközben az aulából visszaosontunk a sportcsarnokba, a sátrak alatt a Bencs László Szakközépiskola kis csapatába botlottunk. Pusztainé Járós Zsuzsanna pedagógus olyan kedvesen kínálta a kitett tirpák falatkákat – amiknek az elkészítésében a diákok is besegítettek –, hogy nem lehetett visszautasítani. Persze, készítettek flambírozott palacsintát és háromféle levest, de nem hogy eddig, még a tepertőkrémes, libazsíros, kacsa­májas szendvicskékig se sikerül eljutnunk, mert már másik kóstolóhoz invitálnak.

Az alma és a fája

Útközben futottunk össze egy édesanyával, Molnárné Szilviával, aki a kislányával nézelődött. – Már szinte mindent kipróbáltunk, de a lányomat – úgy tűnik – nem nagyon köti le más, csak a számítógép. A Zelk Zoltán Angol–Német Kéttan-
nyelvű Általános Iskolába jár, de még nem sikerült eldöntenünk, hogy merre tovább. Csupán egy bizonyos: nem esett messze a fájától, ugyanis az apukája – aki szintén itt van a rendezvényen – az Inczédyben informatikatanár – tette hozzá magyarázatul.

Hozzájuk hasonlóan sokan hosszan nézelődtek még, volt, aki azzal szembesült, hogyan nyílik ki a légzsák, mások drónt reptettek. Bátran állíthatjuk, a szakmák idei zsongító éjszakája a ismereteknek olyan tárháza, sőt dzsungele volt, ami nem könnyen eresztett, ha már egyszer beszippantott.

MJ
hirdetés