Éjszakai élmények a Holt-Szamos partján

Ez a termetes ponty is visszakerült a holtágba, hogy másoknak is örömet szerezhessen
Ez a termetes ponty is visszakerült a holtágba, hogy másoknak is örömet szerezhessen - © Fotó: magánarchívum
Tunyogmatolcs – Gyakran beszámol lapunknak a horgászélményeiről a Fehérgyarmaton élő Szabó Gergő. Gyakran horgászik a „tunyogmatolcsi Holt-Szamos” néven ismert holtágnál, ami egyébként öt települést érint, 17 kilométer hosszan. Az öt község: Tunyogmatolcs, Györtelek, Géberjén, Fülpösdaróc, Ököritófülpös.

Erőteljes, húzós kapás

– Ez az ország egyik leghosszabb holtága. Vajon kell ettől nagyobb kihívás?!

Az ilyen vizeken fogott halaknak teljesen más értékük van egy horgász számára. Itt nincs akkora halsűrűség, mint egy telepített magántavon, itt a halaknak egyforma esélyük van, könnyen előfordulhat, hogy egymást követő 5 napon is kapás nélkül marad a horgász. Úgy gondolom, az ilyen vizekben igazi élményt jelent a halfogás – kezdte élménybeszámolóját a fiatalember. – Már tavaly is volt szerencsém eljutni ide egy pár napra, sikerült fognom kisebb pontyokat, de nagy örömömre ebben az évben jóval több időt tudok itt eltölteni. Általában késő délután érek ki a vízre, és másnap reggelig tudok maradni, de van, hogy 3-4 napot is a vízparton töltök. A napokban az előbbi valósult meg, egy éjszakát tudtam a parton lenni.

– A végszerelékek behúzásával 21 óra körül végeztem, aztán egy óra sem telt el, épp a vacsorámat főztem, amikor a jobb oldali botomon egy erőteljes, húzós kapás volt. Egy közel 6 kilós ponty volt az, majd egy órára rá megérkezett a következő, melynek súlya 9,50 kg volt. Ezt követően 3 kapásom volt még, amelyekből kettő lett meg: egy 8,51-es és egy 15,10 kg-os amur, illetve egy nagyobb amur elment.

Visszanyerték szabadságukat

– Fantasztikus este volt, nem gondoltam, hogy ezen a vízen ilyen élményekben lesz részem, mivel itt ha egy jobb halat is tudok fogni egyetlen éjszaka alatt, az már nagyon jó. A halak visszanyerték szabadságukat, bízva abban, hogy másnak is hasonló élményeket szereznek majd – tette hozzá Szabó Gergő.

MML








hirdetés