Éjszakai koncerttel ünnepel az idén harmincéves nyíregyházi Pro Musica Leánykar

Nyíregyháza – Különleges éjszakai templomi hangversennyel ünnepli fennállásnak harmincadik évfordulóját október 29-én a nyíregyházi Cantemus kórushoz tartozó Pro Musica Leánykar.

A kóruscsalád “másodszülött gyermeke” a helyi Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus gyermekkórusból távozott, de továbbra is ebben a közösségben énekelni akaró diákok kívánságára alakult 1986-ban. Az új kórus még ebben az évben megnyerte a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt, valamint annak nagydíját is – közölte Szilágyi Szilárd sajtóreferens csütörtökön az MTI-vel.

Elmondta, a jeles évforduló alkalmából október 29-én este tíz órától éjszakai koncertet ad a leánykar a Nyíregyházi Római Katolikus Társszékesegyházban. A szervezők ezzel a rendhagyó időponttal szeretnék jelezni, hogy ez egy nem mindennapi hangverseny lesz, a Pro Musica Leánykar jelenlegi énekesei mellé csatlakoznak a kórus régi tagjai is, hogy a közönséggel együtt ünnepelhessék ezt a szép jubileumot – tájékoztatott Szilágyi Szilárd.

A Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy által vezetett leánykar számos nemzetközi versenyen vett részt az elmúlt három évtizedben: elnyerték például a kórusmuzsika Európa Nagydíját, a Bartók-Pásztory-díjat, a Magyar Örökség Díjat, a BBC Ezüst Rózsa serlegét, illetve sok aranyéremmel, kórusolimpiai győzelemmel gyarapították a Cantemus-család elismeréseinek egyébként sem rövid listáját.

A kórus repertoárja a gregoriántól napjaink zenéjéig terjed, műsorukban megtalálhatók Bartók és Kodály művei mellett a reneszánsz és romantikus kórusművészet jeles darabjai éppúgy, mint a kortárs magyar zeneszerzők művei. Számos új mű bemutatása fűződik nevükhöz; a Cantemus kórussal közös előadásban tíz önálló lemezük jelent meg, mely a magyar és európai kóruszenéből ad átfogó keresztmetszetet.

– MTI –
hirdetés