El akarta ütni a határőrt

El akarta ütni a határőrt
Egy VW Passatban öt, egy kombi Audiban öt és fél millió forintnyi csempészcigit találtak két nap alatt.

Egy szürke VW Passat 2006. június 14-én a kora esti órákban Kispaládon nem állt meg a határőrök jelzésére. A végek őrei utána eredtek. A Nyírbátori Határőr Igazgatóság kölcsei kirendeltségének másik járőre Sonkádnál kezdte követni az éppen előtte kiforduló menekülő gépkocsit, amely Kölcse felé száguldott. Közben majdnem elgázolta az őt szabályos jelzéssel megállítani akaró törzszászlóst, aki testi épségét csak annak köszönhette, hogy gyors reflexszel félre tudott ugorni.

Az ámokfutó Kölcsét elérve egy földútra kanyarodott. Vesztére, mert a sáros terep hamarosan lápossá vált – a gépkocsi elakadt. Pilótája megpróbált elfutni, de a határőrök már odaértek. Először együttműködést színlelt, majd amikor a járőr egyik tagja a közelébe ért, többször megrúgta. A határőrök csak bilincset használva tudták megfékezni. Nem véletlen volt „szégyenlős sietsége”. A gépkocsiban mintegy tizenegy-ezer doboz ukrán márkájú cigaretta volt.

A határőrök Kispalád térségében megtalálták a nyomokat, ahol az ukrán-magyar határon eddig még ismeretlenek egymásnak adogatva átpakolták a több mint ötmillió forintot érő Kék Priluki cigarettát.

Kölcse előtt a csempész és a határőrök egy 39 éves nő által vezetett másik Passatot is megelőztek. Később kiderült, hogy ez volt az un. felvezető kocsi – amely felderíti az utat és jelez, ha egyenruhásokat lát. A fehérgyarmati nőt Sonkádon fogták el a határőrök – már gyalogosan sétált. Előbb valami mesét adott elő, de aztán bevallotta szerepét az ügyben.

A határőrök közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak miatt büntetőfeljelentéssel átadták a húsz éves fickót az ilyen ügyekben hatáskörrel rendelkező rendőröknek. A fehérgyarmati rendőrkapitányság munkatársai ezért a férfit és a nőt, valamint a gépkocsit és a cigarettát is átvették – a teljes eljárást ők viszik tovább.

Két nap múlva, 2006. június 16-án  a kölcsei határőrök és a Forgószél közös határőr-vám- rendőr bűnfelderítő csoport munkatársai a 491. sz főúton egy nagy sebességgel Tiszabecs irányából az ország mélysége felé száguldó Opelre, majd fél kilométert lemaradva egy Audi kombira lettek figyelmesek. A helyszín, felállás és a hajnal három órai idő felkeltette a határőrök gyanúját. Követték a járműveket, amelyek Fülesdnél Kisszekeres irányába elfordultak.

Amikor az Opel észrevette az őket követő határőröket, lassítva maga elé engedte az Audit, majd az út közepére navigálva akadályozni kezdte a mögötte haladókat abban, hogy a kombit – amely nagyobb sebességre kapcsolt – utolérhessék. A gépkocsi vezetője, egy nyírbátori személy – tipikusan egy felvezető kocsik pilótájaként viselkedett. Az egyenruhások közben lezárták a környéket. A közben felszívódott Audit hamarosan Kisszekeres mellett egy almáskertben találták meg.

A sárban elakadt, ezért vezetője sorsára hagyta. A gépkocsiban 1.500, a jármű környékén szétszórva pedig 10.570 doboz – összesen több mint öt és fél millió forint értékű -különböző márkájú ukrán zárjegyes cigarettát találtak a helyszínre érkező egyenruhások. A pilóta, miután nem tudott szabadulni a sár fogságából, gyalogosan üres kézzel angolosan távozott.

Az Audin lévő rendszámról a rendőrök kiderítették, hogy egy budapesti személy SEAT-járól lopták le, amit elfelejtett bejelenteni.

A továbbiakban a jövedéki orgazdaság és az egyedi azonosítójel-hamisítás ügyében az illetékes vámszervek folytatják le a büntetőeljárást. Az Opel nyírbátori pilótájának elszámoltatása a további büntetőeljárásban történik majd.

– Tanyik József –
hirdetés