tüzifás trükkök

2020.02.11. 07:10

Sok a csalás a tűzifával

A fűtési szezon ideje alatt gyakran feltűnnek a tüzelőt árusító házalók.

Fotó: Sipeki Péter

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a próbavásárlásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy még mindig sokan élnek vissza a tűzifát árusítók közül a vevők jóhiszeműségével és tájékozatlanságával. A sötétben lerakodás csak egy trükk a sok közül, amivel a csalók megpróbálnak visszaélni.

Forgáccsal ágyaznak meg a fának

A fűtési szezon ideje alatt gyakran feltűnnek a tüzelőt árusító házalók.

A kényelmes vásárlási lehetőség elsősorban az időseknek vagy a szállításhoz megfelelő járművel nem rendelkezőknek csábító lehet.

A tűzifával fűtők közössége több szempontból is hasonlít az egykori katonákéra. Az egyik, hogy sokan közülük muszájból fűtenek fával, mint ahogy a seregbe berukkolás sem önkéntes alapon működött egykor, valamint nincs olyan fával fűtő, akinek ne lenne legalább egy sztorija, és nem igazán a szerencsésebb kategóriából.

Ahol fát vágnak

Mindez azért vetődött fel, mert egyrészt tart a fűtési szezon, másrészt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) próbavásárlásai alapján arra a következtetésre jutott, még mindig sokan élnek vissza a tűzifát árusítók közül a vevők jóhiszeműségével és tájékozatlanságával.

– Évekkel ezelőtt egy közeli telepről rendeltem fát – meséli egyik kollégám. – Reggel szóltak, indulnak az öt köbméter fával, várjam a szállítmányt. Délben még nem nagyon gyanakodtam, délután is inkább csak nyugtalankodtam, hiszen nem az ország másik végéről indult a fuvar. Amikor sötétedés után értek el hozzám, már gyanakodnom kellett volna, de annak is örültem, hogy egyáltalán megjött a szállítmány.

– Kérdezték, hová borítsák, mutattam, lerakták, elmentek. Másnap átjött apósom, akinek a köbölésben évtizedes tapasztalatai vannak, ránézett a halomra, és csak annyit mondott, ez az öt köbméter még három sincs. Gyaníthatóan megállhattak a szállítók néhány helyen, ahol lehullott pár fadarab.

Felhívtam a telep vezetőjét, aki küldött egy kis fát, de akkor elhatároztam, ennek a vásárlási módszernek véget vetek.

Azóta szenet vásárolok, utánfutóval megyek, helyben leméretem, és úgy szállítom el.

Azóta egyszer utazó árusok is megálltak a házam előtt, kérdezték, kell-e fa. Hogyne kellene, menjünk, itt van egy Tüzép-telep a közelben, mérjük le, és már veszem is. Köszönés nélkül elhajtottak.

A sötétben lerakodás csak egy trükk a sok közül, amivel a csalók megpróbálnak visszaélni. Sokan számolnak be arról, hogy a platón forgáccsal „ágyaznak” meg a hasított fának (sajátosan értelmezve ezzel az „ahol fát vágnak, ott hullik a forgács” szólást), olykor a plató alját emelik meg, hogy a fa többnek tűnjön, vagy ha mégis mérlegelnének, akkor bevizezik a fát a súlynövelés érdekében.

Megkérdeztük a megyei rendőr-főkapitányságot, a megyében az elmúlt időszakban érkezett-e hozzájuk bejelentés tűzifával trükköző csalókról. A válaszban leírták, csaló tűzifaárusokról az elmúlt hetekben nem érkezett bejelentés a rendőrségre. Ettől függetlenül a főkapitányságon és a helyi rendőrkapitányságokon folyamatos a prevenció a bűncselekmények megelőzése érdekében.

A rendőr kollégák különféle lakossági fórumokon, helyi rendezvényeken, valamint nyugdíjas-egyesületekben szezonálisan felhívják az állampolgárok figyelmét, hogyan előzhetik meg azt, hogy csalók áldozatává váljanak.

A fűtési szezon ideje alatt ugyanis gyakran feltűnnek a tüzelőt árusító házalók. A kényelmes vásárlási lehetőség elsősorban az időseknek, vagy a szállításhoz megfelelő járművel nem rendelkezőknek csábító lehet, főleg, ha a tüzelőre ajánlott vételár is kedvező.

A rendőrség azonban óvatosságra inti a tűzifavásárlókat! A tapasztalatok azt mutatják, hogy a házaló árusok nem minden esetben jóhiszeműek. Gyakran megkárosítják a gyanútlan embereket, amihez különböző módszereket alkalmaznak.

Online sem

Ugyanilyen veszélyeket rejthet az online vásárlás is, hiszen a vevő a fizetést megelőzően nem látja élőben a terméket, és ez a helyzet kockázattal járhat, amelyet a csalók kihasználhatnak – óvnak a megyei rendőrök. Rendszerint egy előre megadott számlaszámra utalja át a gyanútlan vásárló a tűzifa vételárát, melyet követően csak a kiszállításkor szembesül azzal, hogy az áru jóval kevesebb a kifizetett mennyiségtől, és gyengébb minőségben is érkezett hozzá.

Előfordulhat, hogy a hirdető ezek után elérhetetlenné válik. Legyenek körültekintőek a tűzifa vásárlásakor, hiszen a kényelmes ügyintézés számos veszélyt rejthet magában.

Ha interneten keresztül vagy házaló árusoktól vásárolnak, nagyobb az esélye annak, hogy csalás áldozataivá válnak.

Kérik, hogy bármilyen kedvezőnek is tűnik az ajánlott vételár, ne dőljenek be a csalóknak. Amennyiben gyanús körülményt észlelnek, tegyenek haladéktalanul bejelentést az ingyenesen hívható 112-es központi segélyhívón.

JG


Ne váljunk áldozattá!

Amit a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya ajánl azért, hogy ne váljanak csalás áldozatává:

Vásárlásnál a lehető legkörültekintőbben járjanak el, kizárólag ellenőrzött helyről, ismert kereskedőktől vásároljanak! Online vásárlás alkalmával mindig ellenőrizzék az eladót korábbi visszajelzések, közzétett adatok alapján! Mindenképp tájékozódjanak az áru minőségével kapcsolatban, ha azt kereskedelmi áránál jóval kedvezőbb áron kínálják! Amennyiben a cég vagy vállalkozó előleget kér, legyenek nagyon körültekintőek. Ha nem ismerik jól az eladót, előre ne utaljanak és ne adjanak át pénzt! Megrendeléskor mindig előre egyeztessék a kiszállítás időpontját, és a lerakodáshoz lehetőleg kérjék olyan családtag vagy szomszéd segítségét, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában! A kiszállításkor idegeneket ne engedjenek be a házukba! Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet megrendeltek, és a jelenlétükben mérték le! Amennyiben a helyszínen erre nincs lehetőség, kérjenek mérlegelést egy közeli Tüzép-telepen!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában