El se hinné, mi mindenre használják már megyénkben a drónokat

Gyuricza Zoltán szívesen mutatta meg a drónröptetés alapjait
Gyuricza Zoltán szívesen mutatta meg a drónröptetés alapjait - © Fotó: Racskó Tibor
Szabolcs-Szatmár-Bereg -Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába kerültek a drónok. A Lufthansa egyik óriásrepülője kis híján összeütközött egy drónnal Los Angelesnél. Baleset szerencsére nem történt, a repülő biztonságban landolt percekkel később.

Határon szolgáló katonák arról számoltak be, hogy rendszeresen észlelnek drónokat, amik nem hozzájuk tartoznak. Ezek a szerkezetek éjjellátóval vannak felszerelve, így követik nyomon a menekültek, hogy a rendőrök hogyan figyelik őket. A napokban Csap közelében az ukrán rendőrök őrizetbe vettek egy ukrán férfit, aki cigarettákat szállító drónt irányított volna át Magyarországra. A negatív híreket olvasva hajlamosak vagyunk csak a rosszat feltételezni, holott egy ilyen találmánynak vannak jó oldalai is. Sőt!

Egyszerűbb és olcsóbb

– Természetesen mi is használunk drónt az előírt jogszabályok betartása mellett. Így például az ár- és belvizes területek, valamint a veszélyes kárhelyek felderítésére, ezzel is gyorsítva és hatékonyabbá téve a beavatkozást – tudtuk meg Dóka Imrétől. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az előnyök között említette, hogy a drónokat gyorsabban üzembe lehet helyezni a hagyományos repülőgépeknél és helikoptereknél, az alkalmazásuk is egyszerűbb, beszerzésük és üzemeltetésük pedig olcsóbb.

– A drónok közvetítette információknak köszönhetően hamarabb felderíthető a kár­terület kiterjedése, a veszélyeztetett lakóhely nagysága, valamint a menekülési útvonal, s nemcsak fényképet, hanem mozgó élőképet is képes a vezetési pontra közvetíteni – folytatta a tűzoltó főhadnagy.

– Miután szállításra is használható, egy előre megírt repülési program alapján megoldható, hogy akár több kilométer távolságra el lehessen juttatni gyógyszereket, kisebb eszközöket. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően ma már például hangosbeszélő is telepíthető rá, ami a lakosság tájékoztatását nagyban megkönnyíti akár egy természeti csapás, akár egy üzemi baleset esetén. A katasztrófavédelem állománya folyamatos képzést kap az alkalmazásához, hiszen a cél az, hogy minél szélesebb körben tudják használni ezt a huszonegyedik századi eszközt – fogalmazott Dóka Imre.

Aki részt vett az idei VIDOR Fesztiválon, többször is hallhatta a drón zizegő hangját és láthatta a feje felett az ügyes kis szerkezetet, amely a programsorozatot szervező Móricz Zsigmond Színház felkérésére dokumentálta a koncerteket.

– Egy akkora rendezvénynél, mint a VIDOR, nem lehet fotókkal úgy visszaadni az élményt, mint amikor a magasból mutatjuk a tömeget – mondja Árgyellán Edina, a teátrum marketingvezetője. – Láttuk, hogy milyen sokan voltak egy-egy programon, később mégis tátott szájjal néztük a légi felvételeket mi magunk is. Ez egy olyan pers­pektíva, ahonnan nem sűrűn lehet látni a várost, így mindenképpen szerettük volna, ha ez az élmény is része lesz a „vidorgásnak”.

Veszít a repülési időből

Karesz évek óta röpteti kamerával felszerelt drónját. Bámulatos felvételeket készít – főleg maga és környezete szórakoztatására. Kíváncsiak voltunk, hogy valóban alkalmas-e egy ilyen eszköz nehezebb tárgyak szállítására, cigaretta- vagy drogcsempészésre.

– Az én kamerám a gimballal együtt körülbelül háromszáz grammos. Ha a szerkezetre ráteszünk mondjuk két kilónyi súlyt, akkor nem negyedóráig üzemel, hanem csak öt-hat percig. Egy komolyabb drón ennek a többszörösét is elbírja, de minden esetben jelentősen veszít a repülési időből, mert több energiára van szükség ahhoz, hogy a levegőben maradjon – mutatott rá. Karesz szerint azért nem jó ötlet drónnal csempészni, mert ha kiszúrják a határon, a GPS-koordináták alapján pillanatok alatt vissza lehet keresni, az pedig egyenes út a lebukáshoz.

Íratlan szabály, hogy ember fölé nem reptetjük a szerkezeteket

– Egy profi szerkezet reptetéséhez rendkívül felkészültnek kell lenni, s nem is annyira technikai, mint inkább szellemi értelemben. Éppen ezért nem is szeretnénk, ha olyanok kezébe kerülne profi drón, akik soha nem is repültek – figyelmeztetett Gyuricza Zoltán, egy nyíregyházi játékbolt üzletvezető-tulajdonosa. Elmondta: rendhagyó módon nemcsak felkészítik a gépeket, s meg is tanítják a használatukat, de profi – és díjmentes(!) – szervizzel is várják a vevőket. Egy éve ugyanis olyannyira megnőtt az igény a profi drónok iránt, hogy lépést kellett tartaniuk a trendekkel. Ma már a lehetőségek határtalanok, mint ahogyan az árak is. Léteznek távirányíthatók, GoPro kamerával szereltek, wifi-kapcsolatra is képesek, s a legmodernebbek FPV szemüveggel vezethetők, amin keresztül a felhasználó úgy lát, mint a drón.

– Az egyik legdrágábbat 279 ezer forintért nemrég vitték el tőlünk, ahhoz már kamera is járt, de a fogyasztói ár egyébként nem minden esetben tükrözi a minőséget. Persze minél többet kérnek értük, annál többet tudnak. Elsősorban hobbicélból vásárolják ezeket a kütyüket, de egyre több az olyan vevő, aki fotografáláshoz, filmezéshez használná. De egy profi drón nem játék. Már a felső kategóriájúak is komoly, 800 grammos felszállósúllyal indulnak. Ennek se örülne senki, ha a fejére esne. S mivel nagyon érzékenyek az elektromágneses impulzusokra, és néhány villanykábel is megzavarhatja őket, íratlan szabály, hogy emberek fölé nem reptetjük őket. A hatótávolságuk a nyolcvan métertől akár a több tíz kilométeres távig és terjedhet, és jobb, ha megjegyezzük, a levegőben nincs fékezés.

KM
hirdetés