Elektromos gépek a kiskertben

Elektromos gépek a kiskertben
A benzinmotoros kertigépek mellett egyre többen használnak elektromos árammal meghajtott gépeket kertjük ápolására. Bár ezek egyszerűbbnek tűnnek, ezeknél a gépeknél is vannak szabályok, amelyeket be kell tartanunk, nemcsak a gép, hanem saját épségünk megóvása érdekében.

– Az új vagy a használt fűnyíró vásárlásakor vizsgáljuk meg a vágókés állapotát. Nem szabad görbének lennie és nézzük meg azt is, hogy rögzítőcsavart rendesen meghúzták-e, mert ha ezekkel a hibákkal használjuk a gépet, az rövid időn belül tönkre mehet. Szintén nézzük át a műanyag takaró elemeket, mert azok óvnak minket az esetleges felcsapódó kövektől és a portól. Amennyiben valamelyik műanyag alkatrészen repedést, törést találunk, azt ne próbáljuk otthon ragasztással vagy műanyag hegesztéssel megjavítani, mert az esetleges belső feszültségek miatt a műanyag akár szét is törhet.

Elektromos szegélyvágó

Ebben az esetben inkább cseréltessük le szakemberrel a sérült alkatrészt. Eső vagy locsolás után ne vágjunk füvet. Érintésvédelmi szempontból sem ajánlott, valamint a nedves fűről pára vagy vízcsepp kerülhet a motorba, illetve a csapágyakba, amely ott korrodálhatja a fém alkatrészeket. Munka közben ügyeljünk a hosszabbító kábelre, hogy ne menjünk rá a fűnyíróval, mert a forgókések elvághatják azt, és áramütést szenvedhetünk. Nagy melegben akár a benzinmotoros gépeknél, az elektromos árammal működő fűnyírót sem ajánlott huzamosabb ideig használni, 30-45 perces munka után legalább egy 10 perces pihenőt tartsunk.

A szegélyvágónál a használat előtt ellenőrizzük a damilosfej rögzítettségét, továbbá a damil hosszúságát. Ha rövid a műanyag szál a fej elején található gomb megnyomásával tudunk további damilt kihúzni, nem baj többet húztunk ki a kelleténél, mert a védőpajzsban található kések levágják a felesleget. Ennél a berendezésnél is ellenőrizzük a műanyag alkatrészeket.

Használata közben úgy tartsuk, hogy a damil vízszintesen forogjon, mert ha másképpen tartjuk, elkophat a damilfej.

A munka befejeztével gondosan tisztítsuk meg a gépeket, de csak és kizárólag szárazon vagy levegős kompresszor segítségével, mert a víz tönkre teheti az elektromos, illetve a mozgó alkatrészeket – mondta el Nagy Roland kisgépszerelő. 

– Kiss Béla –
hirdetés