Nagyvilág

2011.01.21. 14:43

Letette hivatali esküjét Lukasenko

<p>Letette hivatali esküjét pénteken Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök, a fővárosban tartott ünnepélyes ceremónián.</p>

A beiktatást bojkottálták az európai uniós országok nagykövetei, az ellenzék elleni kemény fellépés miatt. Négy ellenzéki jelölt még mindig börtönben van a decemberi elnökválasztás óta. "Tiszteletben tartom és megőrzöm az állampolgárok jogait és szabadságát" - jelentette ki hivatali esküjében Alekszandr Lukasenko, aki negyedik elnöki idejét kezdi meg Fehéroroszországban. A minszki köztársasági palotában tartott ünnepségen Lukasenko ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy "a forradalmak és felkelések ideje lejárt", és közölte, hogy meg fogja védeni az országot a belső és külső fenyegetésektől.

Az ünnepségen nem voltak jelen európai uniós országok nagykövetei, akik inkább egy Litvániában tartott eseményre utaztak - közölte az AFP francia hírügynökséggel Catherine Ashton külügyi főképviselő szóvivője. A beiktatási ünnepségen egy jelentős külföldi vezető sem volt jelen. A fehérorosz tisztségviselők ezt azzal magyarázták, hogy náluk nem szokás meghívóket küldeni.

A december 19-i vitatott elnökválasztást követően, az ellenzéki tüntetések leverése után fagyossá vált az EU kapcsolata Fehéroroszországgal. A választás éjszakáján több tízezer tüntető vonult utcára az eredmények ellen tiltakozva. A hatóságok több mint hatszáz embert tartóztattak le. Még mindig rácsok mögött van négy ellenzéki jelölt, valamint több ismert ellenzéki újságíró és emberi jogi aktivista.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!