Elemzők szerint a tőzsde zuhanása a szerkezeti reformok hiányát jelzi

Nagyot esett hétfőn a tőzsdeindex és a forint is jelentősen gyengült az euróval szemben. Vezető elemzők úgy vélik, mindez annak a jele, hogy a külföldi befektetők a hétvégén bejelentett intézkedések közül a hosszú távú, strukturális átalakításokat hiányolják. A nemzeti valutát Gyurcsány Ferenc egyik mondata indíthatta el a lejtőn.

A BUX-index 3,34 százalékos csökkenéssel, 19473 ponton zárt, ami több elemző szerint azért meglepő, mert a hétvégén bejelentett megszorító intézkedéscsomagtól sokan a magyar gazdaság helyzetének pozitív megítélését várták.

Kovács Péter, az Inter-Európa Bank elemzője szerint a tőzsde reakciója a csalódottságot jelzi. Mint mondta, a piac a bejelentett adóváltozásoknál konkrétabb szerkezeti átalakításokat várt. “A csomag nem taralmaz igazi strukturális változtatásokat – jelentette ki. Az intézkedések többsége tűzoltó jellegű, azaz a meglévő problémákat csak rövidtávon kezeli. “

Hasonló a véleménye Egyed Lászlónak, az ING elemzőjének is. Szerinte a Gyurcsány Ferenc által szombaton ismertetett megszorítások elsősorban a bevételek növelését állítják előtérbe, míg a külföldi befektetők a kiadáscsökkentési oldalon vártak jelentősebb lépéseket. “Az állami költekezés hatékonyabb visszafogásának vélhetően kedvezőbb visszhangja lett volna – mondta. Persze, a hétfői nap még az első sokk időszaka volt, kell néhány nap, amíg a reakciók kiforrottabbak lesznek.”

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szintén a távlatos reformok hiányával magyarázza a tőzsde zuhanását. Mint mondta, a csomag rövid- illetve középtávon, azaz 2008-ig elvezethet a hiány csökkentéséhez, de nem kezeli a kiadási oldalt terhelő rendszerek – a nyugdíjrendszer, az egészségügy vagy a foglalkoztatás – szerkezeti problémáit. Ami pedig a forintot illeti: a magyar deviza árfolyamának gyengülését Gyurcsány Ferenc egy, a Reutersnek adott nyilatkozatával magyarázta. “A kamatszint mérséklődhet, és a forint elkezdhet a középárfolyam felé mozdulni.” Török Zoltán szerint ez volt az a kormányfői mondat , amely elindította a forint gyengülését. “Szerencsétlen elszólás volt – jelentette ki a Raiffeisen elemzője. – Azt a benyomást keltette ugyanis, hogy a kormányfő gyengébb forintot akar, s ez a spekuláció akár a következő jegybankelnök által követett kamatpolitikáig is elvezethet.”
hirdetés