Élet a rántott húson és a pörköltön túl

Akt.:
Élet a rántott húson és a pörköltön túl
© Fotó: Pusztai Sándor
Debrecen, Nyíregyháza – Felelősséget kell vállalnunk az ételünkért, illetve az életünkért.

Senkinek sem mondom meg, hogy mit egyen vagy mit ne egyen, én csak a tapasztalataimat osztom meg a nyers étrend iránt érdeklődőkkel, mert azt szeretném, ha egyre többen vállalnának felelősséget az ételükért és ezzel együtt az életükért – ezt vallja, és ennek jegyében él Varga István. A glutén- és laktózmentes nyers ételek gourmet specialistája, akit sokan Nyers Séf­ként ismernek, csütörtökön Nyíregyházán tartott ételkészítéssel egybekötött előadást arról, milyen étel számít nyers­nek, elmondta, miért jó ilyen módon táplálkozni, de arról is beszélt, hogy a tévhitekkel ellentétben ez a fajta táplálkozás is lehet színes, változatos. A résztvevők készítettek kakaót, zöldségmandalát, lenmagkenyeret, körözöttet és csokitortát – természetesen glutén- és laktózmentes alapanyagokból, hozzáadott cukor és hőkezelés nélkül. – Egy étel akkor nyers, ha nem esik át tartós, 42 Celsius-fok feletti hőkezelésen (az enzimek eddig életképesek), ebben az étrendben zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat használunk alapanyagként. Aki próbálta, az tudja: az így készült ételek könnyen emészthetők, energiával töltik fel a szervezetet, szellemi frissességet és jó közérzetet eredményeznek – mondta lapunknak Varga István, aki szakácsként húsz éve tanulmányozza a táplálkozást és aki tizenhét évvel ezelőtt érezte úgy: életmódot kell váltania. Azóta nem eszik olyat, aminek szeme van és vérzik, hét éve pedig nemcsak elsajátította a nyers étkekkel kapcsolatos tudnivalókat, de ki is próbálta ezt a fajta táplálkozást.

Mindenki csatlakozhat

– Elkezdtem az ételeket úgy fogyasztani, ahogyan megteremtek, de mivel én is vágytam kulináris élvezetekre, kitaláltam, hogy lehet az addig csak egy-, legfeljebb kétféleképpen elkészített zöldségeket és gyümölcsöket kreatívan kombinálni. Kezdetben ez nem volt egyszerű, hiszen emlékezhetünk: a régi masinák még egy sárgarépát sem voltak képesek úgy összeturmixolni, hogy az értékes rostjai megmaradjanak. Szerencsére ma már rengeteg olyan eszköz áll a rendelkezésünkre, ami segíti ezt a fajta táplálkozást és mivel ezen a téren is kinyílt a világ, nagyon sok alapanyagot használhatunk. Én kétharmados arányban eszek nyers ételeket, egy holdhónapon át pedig száz százalékban, és azt tapasztalom: csak pozitív hatásai vannak. Amikor az ismerőseim közül többen is kipróbálták, és ugyanerről számoltak be, jött az ötlet: jó lenne ezt nagyobb körben is népszerűsíteni. Négy évvel ezelőtt a közösségi médiában meghirdettem az ún. nyers kihívást, amihez bárki csatlakozhat. Túl vagyunk a tizenhetediken, és jó érzés megtapasztalni, hogy egyre többen próbálják ki a nyers étrendet. Itt semmi sem kötelező, én már annak is örülök, ha valaki elgondolkodik azon, hogyan tudna egészségesebben élni, tudatosabban étkezni.

Egyéni és társadalmi jelentőség

– Vannak, akiket a kíváncsiság vezérel, mások tisztában vannak a táplálkozás jelentőségével, és nem hagyják, hogy megetessék őket. Ez egy izgalmas gasztronómiai kirándulás, aminek az eredményét például a Debreceni Egyetem hallgatói is megkóstolhatják, a menzareform jegyében ugyanis minden héten egy nap nyers ételek közül is válogathatnak. Ez nagy megtiszteltetés, aminek azért is örülök, mert így egyre többen tudják kipróbálni, milyen hatással van a szervezetükre ez a fajta étrend – mondta Varga István, aki a tanfolyamokon és bemutatókon nem egyszer tapasztalta már, hogy vannak, akik olyan alapvető fogalmakkal sincsenek tisztában, mint hogy miben van fehérje vagy szénhidrát. Úgy véli: az étkezésnek egyéni és társadalmi jelentősége is van, sokan mégsem fordítanak rá elég figyelmet és nem is tudják, mekkora károkat okozhatnak maguknak, vagy szülőként a gyermeküknek.

– A táplálkozás a legtöbb ember számára csak egy szükséges rossz, sokan nem foglalkoznak azzal, mit esznek. Vannak, akik többet költenek egy-egy új telefonra, mint arra, hogy egészséges, tápláló étel kerüljön az asztalukra – én ezen szeretnék változtatni azzal, hogy elmondom: van élet a rántott húson és a pörköltön túl is. El kellene érni, hogy az étkezés élmény legyen, igazi ízekkel, a környezetünket nem szennyezve. Aki elég kreatív, komplexen tud étkezni, hiszen nyers ételekből egy komplett étrendet is össze lehet állítani. Az egyszerű turmixoktól kezdve a leveseken, főételeken át szinte minden sütemény nyers alternatívája megvalósítható, sőt, a töltött káposztának is van vegán változata. Ez utóbbi István egyik kedvence. Hámozott cukkiniből és kesudióból nyers vegán tejfölt készít, ebben „süti” meg a káposztát és mint mondja, nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna.

SZA
hirdetés