Életeket mentett meg az érzékelő Nyíregyházán

Életeket mentett meg az érzékelő Nyíregyházán
© Illusztráció: ÉKN-archív
Nyíregyháza – Időben és helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtök délután egy nyíregyházi társasházi lakásban, ahol a konyhai fali gázüzemű vízátfolyós melegítőnél az átszellőztetést követően mértek magasabb gázkoncentrációt a nyíregyházi hivatásos tűzoltók – közölte Dóka Imre.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta: az érzékelőnek köszönhetően senki nem sérült meg. A gázszolgáltató a készülék használatát megtiltotta, az épületben a levegő-utánpótlás nem volt megfelelő.

A szóvivő hozzátette: gyakori, hogy a szellőzőrácsokat takarékossági szempontok miatt letakarják, ami roppant veszélyes. A gázüzemű vízmelegítő vagy a kazán működése során elhasználja a helyiség levegőjét, ezért nagyon fontos a megfelelő szellőzéséről gondoskodni.
Megváltozik az áramlás iránya

A szén-monoxid-mérgezés több légmozgást előidéző épületgépészeti berendezés együttes használata miatt is kialakulhat, mert ezek jelentősen rontják a tüzelőberendezések levegőellátását és az égéstermék elvezetését. A konyhai páraelszívók, a mellékhelyiségek szagelszívói, különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett kéményes, nyílt égésterű tüzelőberendezések lakáson belüli együttes üzemeltetése, a központi porszívó, a szárítós mosógép, a mobilklíma egyidejű működése mind szerepet játszhat a csendes gyilkos keletkezésében.
Ha az épület rossz szellőzésű nyílászárókkal van felszerelve, az egyszerre használt berendezések is képesek megfordítani a kéményekben az áramlás irányát, ami ideális a szén-monoxid keletkezéséhez. A kandallók kéményei ugyanilyen hatást fejtenek ki a gázzal üzemelő berendezések kéményeire (a kandalló működésekor a gáztüzelő-berendezés kéményében fordul meg az áramlás iránya).

– Egy lakásban ezeket a berendezéseket összességében kell kezelnünk, rendszerként kell rájuk tekintenünk, nem pedig mint egymástól független fűtő-, főző-, melegítő eszközökre – hangsúlyozta Dóka Imre. – Az egyik akadályozhatja a másik levegő-utánpótlását, együttes üzemeltetésük halálos gázkoncentrációt is eredményezhet. Beszerzésük, felújításuk, az épület szellőzésére kiható átépítése során minden esetben konzultáljunk szakemberekkel!

KM
hirdetés