Életet mentett meg a pesti vastüdő – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 30 és 20 éve

Kokó, azaz Kovács István a Kelet-Magyarországot is átböngészte húsz évvel ezelőtt
Kokó, azaz Kovács István a Kelet-Magyarországot is átböngészte húsz évvel ezelőtt - © KM-reprodukció
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as, 1988-as és 2008-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1948. december 11., szombat

Súlyos beteget szállítottak a kórházba három hete, a 26 éves nyíregyházi tanárnőt, B. M.-et. Az orvosok megállapították, hogy gyermekbénulásos betegsége van. A nyíregyházi mentők késedelem nélkül a budapesti Szent László Kórházba vitték. Kezei és lábai már teljesen megbénultak, a fulladás veszélye fenyegette. Tizennyolc napi kezelés után már ott tartanak, hogy naponta háromnegyed órára elhagyhatja a vastüdőt. Minden remény adott a beteg meggyógyulására. A nemrégiben vásárolt pesti vastüdő megmentette az első emberéletet.

Hatvan éve írtuk
1958. december 14., vasárnap
Rétközberencsi gazda nyert egymilliót

A lottó történetében először két szerencsés fogadó négyes találattal a telitalálatnak megfelelő összeget nyert. Egy személyre 963 409 forint jutott. Az egyik nyertes K. G. rétközberencsi gazda. Ezen a héten 30 szelvényt vásárolt, és ezek kitöltésére szomszédja kislányát kérte meg. A pénzből néhány ezer forintot vett fel, a többit takarékbetétbe helyezte.

Ötven éve írtuk
1968. december 12., csütörtök
Biszku Béla Nyíregyházán

Biszku Béla, a Politikai Bizottság tagja, a Központi Bizottság titkára, Nyíregyháza országgyűlési képviselője a megyébe látogatott. Felkereste a Hajtómű és Felvonógyár 4. gyárának új, ipari övezetben épülő telepét. A galván­üzemben a délutáni műszak dolgozóival találkozott. A megyei kórházban tájékozódott a gyógyító munka gondjairól. Késő délután munkásmozgalmi veteránokat látogatott meg.

Negyven éve írtuk
1978. december 15., péntek
Nyíregyházi bunyós az olimpiai keretben

Hazaérkezett az NSZK-ból a magyar utánpótlás ökölvívó válogatott. A csapat tagjaként szorítóba lépett Váradi János, a Nyíregyházi Vasutas Spartacus SC bunyósa is. Kellner Ferenc szövetségi kapitány bejelentette, hogy ha továbbra is ilyen szorgalmas lesz, akkor kijuthat az 1980-as moszkvai olimpiára, melynek évében 20 esztendős lesz.

Harminc éve írtuk
1988. december 10., szombat
Csőbútor Kanadába

Az utolsó számlák leadásával megkezdődik az év végi zárás. A Taurus Gumiipari Vállalat nyíregyházi gyárában 201 ezer kempingterméket (matracot, ágybetétet, pumpát) szállítanak Nyugat-Európába decemberben. Ezen kívül 22 ország várja a gyár mezőgazdasági abroncsait, pneutömlőit és a védőszalagokat. A Nyíregyházi Elekterfém Kisszövetkezet csőbútorai is hosszú útra indulnak: Kanadába asztalokat, kárpitozott székeket küldenek.

Húsz éve írtuk
1998. december 15., kedd
Kokó kikapott a Sóstó-kupán

A király Nyíregyházán járt. Megjelent Török Ferenc: Kokó, a király című könyve, ennek apropóján járt Nyíregyházán az olimpiai, világ- és Európa-bajnok bokszoló, aki dedikálta a kiadványt. – A Sóstó-kupa volt életem első versenye – árulta el. – A serdülők között negyven kilóban indultam, az alsó súlyhatár 37,5 kiló volt. Én ettől is könnyebbnek bizonyultam, ezért a mérleg előtt állva itattak, hogy legalább a minimum súlyhatárt elérjem. De nem ez volt a legnagyobb megpróbáltatásom, hiszen az első meccsen döntő fölénnyel kikaptam egy salgótarjáni sráctól.


Két évtizeddel ezelőtt dr. Ignácz István volt a megye rendőrfőkapitánya
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as, 1978-as, 1988-as és 1998-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit. Hetven éve írtuk 1948. december 7., kedd Parázs botrány az állomás várótermében Parázs botrány szemtanúi lehettek a nyíregyházi pályaudvar várótermében ...

A Kelet-Magyarország húsz évvel ezelőtti, 1998. november 30-i címlapja
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as, 1978-as, 1988-as és 1998-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit. Hetven éve írtuk 1948. november 30., kedd Kultúrházzá építik át a Korona termeit Százharmincezer forintos költségvetéssel a Korona szálló nagytermét...
hirdetés