Életműdíj az építésznek

László Zoltánnak Végh József kamarai elnök gratulált
László Zoltánnak Végh József kamarai elnök gratulált
Nyíregyháza – Nyugdíjas éveiben is aktív az építész, aki a kamara Őz utcai székházában vette át a díjat.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara tartalmas őszi rendezvénysorozatának részeként adták át az idei életműdíjat. Eben az évben László Zoltán, Nyíregyházán élő, nyugdíjas éveiben is aktív építész vehette át a kamara Őz utcai székházában rendezett ünnepségen.

Az életmű fő állomásait a hajdani NYÍRTERV-nél tervezőként, majd a rendszerváltást követően az A STUDIÓ Kft.-nél vezető tervezőként és ügyvezetőként, továbbá az utóbbi években a Fatum Property Kft.-nél végzett vezető tervezői tevékenység jelentették. Részese volt a VMKK tervezésének és a sikeres Nemzeti Színház pályázatnak, a nyíregyházi temető különféle fejlesztéseinek, önálló munkái között autószalonok, bankfiókok, egyetemi és egyéb középületek egyaránt megtalálhatók. A sikeres pályafutásra meghatározó hatással volt a Bán Ferenc Ybl- és Kossuth-díjas, Prima Pimissima-díjas építésszel közös több évtizedes tevékenység. Az eredményes munkáját korábban NYÍRTERV Nívódíjjal és megyei Prím-díjjal is elismerték. Az utóbbi időszakban László Zoltán építész a Nyíregyházi tervtanács munkájában, valamint a megyében készült Településképi Arculati Kézikönyvek kamarai értékelésében is mértékadó részt vállalt, az előbbi életmű méltán kapta a megyei területi építész kamara ez évi elismerését.

A díjátadó ünnepség második részeként Kulcsár Attila Ybl-díjas építész, a kamara korábbi elnöke, az organikus építészet gyökereiről, történetéről, valamint megyénkben megtalálható példáiról tartott részletes és érdekfeszítő előadást. A palettán a nemzetközi előzmények után a csengeri Makovecz életmű karakteres példái, a nagygéci megmaradás temploma, a beregdaróci Rácz Zoltán-ART VITAL együttműködés Hét Csillag üdülőben megtestesülő példái egyaránt megjelentek, a témájában hiánypótló előadás a szakmabeliek között nagy sikert aratott.

KM
hirdetés