Életrajzok, grafikák száz alkotásban Kisvárdán

Munkában az alkotó páros, (balról–jobbra) Szeifried Zoltán és Néző István.
Munkában az alkotó páros, (balról–jobbra) Szeifried Zoltán és Néző István. - © Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – Április 1–én pénteken 16.00 órakor a Várszínház és Művészetek Háza kiállítótereiben Kisvárda Város Önkormányzata, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhely és a Kisvárdai Történelmi Mozaik rendezésében Élet–Rajz című tárlat, száz alkotásának megnyitójára várják az érdeklődőket.

Köszöntőt mond: Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere. A kiállítást megnyitja: Dr. Kriveczky Béla ny. egyetemi tanár, főiskolai docens. Közreműködik: a Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola.

– Merészen nagy vállalkozásba fogott Kisvárdán Néző István könyvtáros, helytörténész és Szeifried Zoltán festő–grafikus. A kiállítási anyag –az elképzelések szerint– könyvformájában is megjelenik. A tárlat alkotásai –az írások és a grafikák–a városban élő és dogozók munkáját reprezentálja. Azokról akik, itt éltek egykoron s tettek a városért, hogy jobbá és élhetőbbé tegyék.

Emberségüket elismerték és tisztelték Kisvárdán

–A személyek kiválasztása egy közös megegyezésen alapult – kezdte beszélgetésünket Néző István helytörténész. Mindkettőknek volt egy javasolt névsora, melyből egy közös megegyezésen alapulóan állt össze a 100 grafika, és az írások a hozzá tartozó személyről. Volt olyan is, hogy bőséges anyaggal rendelkeztünk, de olyan is akadt, ahol kutatni kellett, hogy megfelelő információhoz jussunk, hogy a grafikák mellé egy oldalon a legtöbb információt adjuk. Reméljük, hogy minden személyről a legszükségesebb és történelmileg is pontos információkat sikerült adni. Az én kedvenceim a XIX–XX. században élők voltak, akikről nagyon kevés ismeretekkel rendelkeztünk, s akik Kisvárdáért, az itt élőkért nagyon sokat tettek. De szerepelnek az elkészült anyagban azok is, akik a 80–90–es évekig működtek s dolgoztak a városért, akik a ma élőknek személyes ismerősei is lehettek. Akik ebben az összeállításban megjelenítődnek, valamennyien saját területükön, legyen az iparos, képzőművész, tanár, orvos, bárki, akit, akiket a saját idejükben munkájukat és emberségüket elismerték és tisztelték Kisvárdán. A mi célunk az volt, hogy ezeknek az embereknek állítsunk emléket. Ez egy teljesen szubjektív válogatás, a teljesség igénye nélkül. Nagyon vegyes az elkészült anyag, mely a továbbiakban, a lehetőségek figyelembevételével, bármikor bővíthető.

Tematikus grafikai munkák

–Én már évtizedek óta tematikusan foglalkozom –vette át a beszélgetés fonalát Szeifried Zoltán festő–grafikus– grafikáimon a város múltjával, melyről már több sorozatom is készült. Most jutottam el oda, hogy Kisvárda az 1850 és évek és a közelmúlt történetei kapcsán a város épített örökségét és közismert személyiségeit megörökítsem egy autentikus közegben. Ez a mostan elkészült száz alkotás egy része a terveimben szereplő négyrészes sorozatnak. Ezen anyagot követően az 1850–ig. tartó időszakot, a Várdayakat s mindenki mást, akik aktívan részt vettek a város kialakításában, fejlődésének előmozdításában, szintén képi formában szeretném feldolgozni. A harmadik rész a jelenkor, a közelmúlttól napjainkig, az újjáépült város képeivel és a körünkben élő és dolgozó személyiségekkel tervezem elkészíteni. A negyedik a 3+1, az pedig a város történetét dolgozná fel képi formában. Úgy gondolom, hogy a vizualitás a mai világunkban egy nagyon fontos dolog, s ezért is törekszünk arra, hogy ez egy könyv formájában is megjelenjen. A városunkba érkező vendégek megajándékozása mellett, a városlakók is megismernék még részletesebben történelmünket s az itt élő emberek munkásságát, amit ezért a településért tettek. A kiállítás 2016. április 1–én az újkori várossá nyilvánítás évfordulójától lesz látható április 26–áig.

– Vincze Péter –
hirdetés