Hajdú-Bihar

2013.02.20. 10:25

Étteremben vagy otthon együnk?

Örök kérdés, mi éri meg jobban, ha főzünk valamit, vagy ha eszünk valahol egy menüt.

Örök kérdés, mi éri meg jobban, ha főzünk valamit, vagy ha eszünk valahol egy menüt.Természetesen nincs is erre jó válasz. Mindegyiknek megvan az előnye is és a hátránya is. Ha csak a puszta számokat nézzük, akkor manapság Debrecenben 800-900 forintért találhatunk menüt. Ha szebben tálalt ételre, igényesebb környezetre vágyunk ettől azonban egy kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.

Ha magunk készítjük el az ennivalónkat, akkor a következő kiadással számolhatunk:

Magyaros zöldborsóleves

-50 dkg zöldborsó 350.-

-2-3 szál répa 100.-

-2-3 szál fehér répa 200.-

-1 csokor petrezselyem 50.-

-1 tojás 40.-

-pirospaprika, só, bors

-egy kis étolaj

-6 evőkanál liszt 50.-

Összesen: 790.-

Gombás tejszínes csirkemellcsíkok penne tésztával

-40 dkg csirkemell 680.-

-50 dkg gomba 250.-

-1 fej vöröshagyma 20.-

-2,5 dl főzőtejszín 200.-

-1 csomag penne 300.-

-15 dkg sajt 250.-

-só, bors, oregánó

Összesen: 1700.-Egy főre összesen: 625.-

Tyúkhúsleves

-1 közepes bontott tyúk 700.-

-4-5 szál sárgarépa 120.-

-2-3 szál fehér répa 200.-

-1 karalábé 150.-

-1 zellergumó 120.-

-1 csomag levestészta 250.-

-pár darab karfiolrózsa 30.-

-1 zöldpaprika 30.-

-1 paradicsom 35.-

-1 csomag petrezselyem 50.-

-1 fej vöröshagyma 20.-

-1-2 gerezd fokhagyma 10.-

-só,bors,paprika 

Összesen: 1715.-

Mustáros sertésflekken sült hagymakarikákkal és burgonyapürével

-0,5 kg sertés karaj vagy tarja 650.-

-1 fej fokhagyma 100.-

-2 fej vöröshagyma 40.-

-1 kg burgonya 170.-

-mustár 80.-

-liszt -

-5 dkg vaj 80.-

-2 dl tejszín 160.-

-só, szerecsendió 

Összesen: 1280.-

Egy főre összesen: 750.-

Két levest és két főételt találomra kiválasztva.

Ezektől nyilván olcsóbb és drágább ételeket is készíthetünk. Nagyobb adagok esetén olcsóbban jövünk ki és az alapanyagoknál is csalhatunk, spórolhatunk.

Az is igaz ha rendszeresen főzni akarunk, annak feltétele, hogy mindig vannak otthon fűszerek, liszt, olaj, alapvető hozzávalók, amiket nem is kalkuláltunk be az árba, hogy a gázról, villanyról, vízről, mosogatószerről ne is beszéljünk. Viszont a főzés örömét, a családi, vagy baráti együttlétet sem számoltuk, azaz nem vontuk le az egy főre eső összegből.

Egyszóval nem jutottunk semmire, a kérdés továbbra is nyitott, otthon főzzünk, vagy menjünk étterembe?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!