Elfér az egész falu a platán alatt

Akt.:
A pajtaszínház és a játszóudvar is cégénydányádi sajátosság
A pajtaszínház és a játszóudvar is cégénydányádi sajátosság - © Fotó: Sipeki Péter
Cégénydányád – Cégénydányádon a magyar vidék hagyományos állattartásának népszerűsítésére törekednek.

Amennyiben Cégénydányád, akkor SzamosFeszt. Ha pedig Cégénydányád, akkor Kölcsey-Kende kastély. És ha már Cégénydányád, akkor természetesen Kelemen Róbert. A polgármester a két lábon járó katalizátora a közel hétszáz lelkes településnek. Állítja, hogy a kúria impozáns parkjában lévő egyik platán olyan lombkoronával büszkélkedik, hogy alá fér a község egész lakossága.

Kameraképeken lehet nézni, hogyan fejlődik a malac.” Kelemen Róbert

Legyen malacod!

Új lendületet kapott a helység, amikor átadták a szatmári térség turisztikai életében számottevő szerepet betöltő nemesi portát, kézművesházat és pajtaszínházat.

A mutatós Kölcsey-Kende kastélyt látogatóbaráttá fejlesztették A mutatós Kölcsey-Kende kastélyt látogatóbaráttá fejlesztették ©

– Sokat fejlődött az utóbbi években Cégénydányád. Például 2010 előtt nem volt művelődési ház, nem voltak virágoktól pompázó porták. Összefogtunk, kialakítottuk a közös célt, amit azóta fokról fokra haladva igyekszünk megvalósítani. A SzamosFeszt jelmondata, az Adj’ Isten Szatmárban! szinte a védjegyünkké vált – mondta a polgármester, aki egy helyi specialistásra hívta fel a figyelmet:

– Augusztusban alakult meg a Szatmár Farm Szociális, Mezőgazdasági és Értékesítő Szövetkezet az önkormányzat támogatásával. A cél a magyar vidék hagyományos állattartásának népszerűsítése. Sertések eladásával, bérhízlalásával foglalkozik a szövetkezet. Nincs más teendő, vásárolni kell egy malacot, és felnevelik neki hagyományos módon. Online kameraképeken lehet nézni, hogyan fejlődik a malac.

Cégénydányád ékessége a látogatóbarát Kölcsey-Kende kastély, melynek históriája 1833-ra nyúlik vissza. Ugyanis akkor készült el a Kende Zsigmond által a családjának épített klasszicista stílusú úri lak a község templomának szomszédságában. Dr. Hültl Dezső tervei alapján 1913-1922 között arculatváltáson ment át a kúria és a 14 hektáros angol parkja. Nagyobb lett a kastély, a déli oldalon önálló fürdőszobával ellátott családi lakrészt, az északi részen könyvtárat, vendégszobákat, cselédszállást alakítottak ki. Az előző században úttörőtáborként is használták, utána általános iskolának és napközinek adott otthont. Tizenhárom éve a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a megyei önkormányzattól vásárolta meg az épületet, melyet szépen korszerűsítettek, és múzeumi formában, turisztikai bemutatóhelyként működtetik.

Állandó kiállítás keretében tekinthető meg a Kölcsey- és Kende-család története, egy másik tárlat a vidéki nemesség, a kisnemesség, a parasztság táplálkozási szokásait, étkezési kultúráját, konyhai berendezéseit fedi fel a látogatók előtt. Malaca van annak, aki a helyszínen csodálkozik rá Cégénydányádra!

– Ladányi Tóth Lajos –
hirdetés