Elfogadta a nyelvtörvény-módosítás javaslatát a szlovák kormány

Elfogadta a nyelvtörvény-módosítás javaslatát a szlovák kormány
Csak végső esetben szankcionálhat a pozsonyi kulturális minisztérium, ha a parlament úgy módosítja a sokat vitatott nyelvtörvényt, ahogyan azt a szlovák kormány pénteki rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta. Csökkentik a bírságok összegét is.

“A szankcionálás lehetősége az államnyelvtörvény alapján csak azon esetekre vonatkozik majd, amikor a közigazgatás információit, valamint a Szlovák Köztársaság polgárainak életét, egészségét, biztonságát és vagyonát érintő információkat nem teszik közzé államnyelven” – áll a dokumentumban.

Daniel Krajcer kulturális miniszter a rendkívüli kormányülés után elmondta, a szaktárca csak végső esetben és a pontosan meghatározott szakterületeken szankcionálhat, s csak azt követően, hogy az adott fél figyelmeztetés után sem tesz eleget az előírásoknak.

A miniszter szerint a szankciók főként a közigazgatási szervekre vonatkozhatnak, az állampolgárokra nem. Leszögezte, a jogszabály nem avatkozik a polgárok – sem a kisebbséghez tartozók, sem a szlovákok – jogaiba, talán ez a tervezett módosítás legfőbb üzenete.

A miniszter nagyra értékelte, hogy a törvénymódosító javaslatot egyhangúlag hagyták jóvá, tehát a Híd párt miniszterei is támogatták.

Enyhítettek az eredeti változathoz képest

A várhatóan 2011. január elsejével hatályba lépő módosított törvény alapján nem lesz kötelező a minisztérium elé terjeszteni a készülő emléktáblák, műemlékek szövegét. Az építtetők továbbra is kérhetnek állásfoglalást a kulturális tárcától, de ez nem lesz kötelező. Nem fontos a nyelvek sorrendje sem: ha például egy kisebbségi jeles személyiségnek állítanak emléket, első helyen szerepelhet a kisebbségi nyelvű változat – említette a miniszter.

A kisebbségi iskolákban nem lesz kötelező szlovákul is vezetni azt az iskolai dokumentációt, amelyet a törvény tavaly szeptemberi hatályba lépése előtt sem volt szükséges szlovákul készíteni. Teljesen törlik a bírságolás lehetőségét például az alkalmi, kulturális célú nyomtatott dokumentumok, például a múzeumi, könyvtári és galériakatalógusok, a moziműsor-ismertetők, valamint a kulturális rendezvények meghívói esetében.

Bírságot még nem szabtak ki

A nyelvtörvény alapján több esetben is folyt eljárás az előző kormány idején, de bírságot nem szabtak ki. Várhatóan a bírságok összeghatárai is változnak majd: az eddig 100-5000 euró helyett 50-2500 eurót vezetnének be.

A tervezetről már szerdai ülésén tárgyalt volna a szlovák kormány, ám akkorra még nem született megállapodás a kulturális tárca és a Híd párt között.

– Független Hírügynökség –
hirdetés