Elfogadta az Országgyűlés a kettős állampolgárságról szóló törvényt

Az Országgyűlés szerdai ülésén 344 igen, 3 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett elfogadta a magyar állampolgársági törvény kettős állampolgárságról kiterjesztéséról szóló módosítását.

MKP: alkotmányellenes a szlovák állampolgársági törvény módosítása
fuggetlen | 2010.05.26 19:22
A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elsietett és átgondolatlan lépésnek tartja a szlovák állampolgárságról szóló törvény szerdai módosítását.

A Híd szerint a magyar törvény a szlovák nacionalistákat hozta játékhelyzetbe
fuggetlen | 2010.05.26 19:21
A szlovákiai Híd párt nem vitatja a Fidesz jó szándékát, de a kettős állampolgárságról hozott országgyűlési döntés rossz időzítésével “elsősorban a szlovákiai nacionalista pártokat hozta ismét játékhelyzetbe”.

A pozsonyi parlament módosította a szlovák állampolgársági törvényt
fuggetlen | 2010.05.26 18:07
Módosította a szlovák állampolgársági törvényt a pozsonyi parlament szerdán, reakcióként arra, hogy az Országgyűlés változtatott a magyar állampolgársági törvényen. Lényege, hogy az önként magyar állampolgárságot kérők elveszthetik a szlovákot.

Kettős állampolgárság – Slota ismét az MKP betiltását pedzegette
fuggetlen | 2010.05.26 17:13
Néhány tízezerre becsüli Ján Slota azoknak a szlovák állampolgároknak a számát, akik kérni fogják a magyar állampolgárságot.

KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁG – Tőkés: történelmi jelentőségű politikai tett
fuggetlen | 2010.05.26 16:26
Történelmi jelentőségű politikai tettnek nevezte szerdai közleményében Tőkés László, romániai európai parlamenti képviselő a magyar állampolgársági törvény kiterjesztését.

Fico szerint mandátumvesztéshez kell vezetnie, ha valaki magyar állampolgárságot kér
fuggetlen | 2010.05.26 14:06
A szlovák parlamentben el kell veszíteniük a mandátumukat azoknak a képviselőknek, akik majd magyar állampolgárságért folyamodnak – jelentette ki szerdán a pozsonyi törvényhozásban Robert Fico kormányfő. Hozzátette: sajnos, más út nincs.

Gyurcsány Ferenc: A tűzzel játszik az Országgyűlés
fuggetlen | 2010.05.26 13:11
A magyar Országgyűlés nemzeti lelkesültségében a tűzzel játszik – irja szerdai blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc a kettős állampolgárságról szóló törvényről.


Nézőpont Intézet: Tízből hatan megadnák a kettős állampolgárságot
fuggetlen | 2010.05.26 12:57
Egy most vasárnap esedékes népszavazáson tízből hatan megadnák az állampolgárságot a határon túliaknak – ez derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz számára készült közvélemény-kutatásából.


Vona Gábor szégyelli magát, hogy nem vett részt a szavazáson
fuggetlen | 2010.05.26 12:32
Sajnálja és szégyelli magát Vona Gábor, hogy a kettős állampolgárságról szóló szavazáson nem volt jelen Parlamentben.


KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁG – Slota: Veszélyben a haza
fuggetlen | 2010.05.26 12:17
Egyórás késéssel ugyan, de megkezdte gyorsított eljárásban a szlovák parlament a helyi állampolgárságról szóló törvénymódosítás tárgyalását.


KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁG – Mi lesz a Magyar Igazolványokkal?
fuggetlen | 2010.05.26 11:47
Az országosan megjelenő ukrajnai Kárpáti Igaz Szó című magyar nyelvű lap előkészületben lévő csütörtöki számában csupán a kettős állampolgárságról szóló törvény szerdai elfogadásáról szóló hír tényszerű közlésére szorítkozik, és nem fűz kommentárt az eseményhez – közölte a Független hírügynökséggel Horváth Sándor főszerkesztő-helyettes.


Jobbik: Szlovákiában hisztériakeltés folyik
fuggetlen | 2010.05.26 11:38
A Jobbik külügyi kabinetének vezetője szerint Szlovákiában jelenleg hisztériakeltés zajlik a Magyarországon elfogadott kettős állampolgárságról szóló törvény kapcsán.


Martonyi János szerint a szlovák kormány lépése a magyarok ellen irányul
fuggetlen | 2010.05.26 11:37
A nemzetközi jogba ütközik, diszkriminatív és egyfajta megtorlás jellegét ölti, hogy a szlovák kormány automatikusan megfosztaná szlovák állampolgárságától azt, aki más nemzet állampolgárságát felveszi – mondta újságírók előtt Martonyi János kijelölt külügyminiszter szerdán Budapesten.


A szlovák állampolgársági törvény módosításáról tárgyalnak Pozsonyban
fuggetlen | 2010.05.26 11:33
Ha egy szlovák állampolgár önként más állampolgárságért folyamodik, annak megszerzésével a szlovákot elveszíti – lényegét tekintve ezt mondja ki az a törvényjavaslat, amelyet szerdai ülésén fogadott el a szlovák kormány. A tervezetről még szerdán vita indul a pozsonyi parlamentben.


A szavazás után a képviselők több percen keresztül tapsoltak az eredményt látva.

A képviselők közül Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Molnár Csaba és Szanyi Tibor szocialista honatyák szavaztak nemmel a javaslatra, Baracskai József, Oláh Lajos és Vitányi Iván szocialista, illetve Dorosz Dávid és Szabó Tímea LMP-s képviselők pedig tartózkodtak.

A szavazást követően a képviselők több percen keresztül tapsoltak az eredményt látva, majd a kormánypárti képviselők gúnyos morajban törtek ki, mikor a szavazás után Kovács László (MSZP) belépett a terembe és elfoglalta a helyét.

A szerdán elfogadott törvénymódosítás értelmében három hónapon belül állampolgársághoz juthatnának a határon túli magyarok. A törvénymódosításban nem szerepel a választójog kérdése. A tervek szerint az augusztus 20-án életbe lépő, de csak 2011-től induló eljárásokban alkalmazott törvény szövege szerint “kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyar származását, és magyar nyelvtudását igazolja”. Az állampolgársági kérvényeket a magyarországi települések anyakönyvvezetőihez vagy a magyar konzuli tisztviselőkhöz lehet eljuttatni. Az illetékes miniszter a kérelem beérkezését követő három hónapon belül előterjeszti azt a köztársasági elnöknek. Az új törvényben ugyanakkor nem szerepel a választójog kérdése.

Ugyanakkor kedden, a szlovák parlament a magyar állampolgársági törvény módosítását, vagyis a magyar állampolgárság könnyített megszerzését ellenző határozatot fogadott el rendkívüli ülésén. Ebben mélységes nyugtalanságának ad hangot amiatt, hogy a magyar Országgyűlés lehetővé tenné a szomszédos országokban élő magyarok számára a magyar állampolgárság megszerzését. Szlovákia szerint olyan egyoldalú lépésről van szó, amely intézményes köteléket alakít ki a magyar állam és szlovákiai, szlovák állampolgárságú kisebbségiek között. A magyar törvénymódosítás terve komoly kétségeket vet fel azzal kapcsolatban, hogy ez a lépés összhangban van-e a nemzetközi joggal, a nemzetközi szervezetek ajánlásaival valamint az Európai Unió alapelveivel és értékeivel – szögezik le a dokumentumban.

Robert Fico szlovák kormányfő arra szólította fel Orbán Viktor kijelölt miniszterelnököt: állítsa le az Országgyűlésben a határon túli magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvénymódosítás folyamatát.

A szlovákiai Híd párt pedig arra kérte Orbán Viktort, hogy a június 12-i szlovákiai választásokig várjon a magyar állampolgársági törvény módosításával.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője kedden úgy reagált a pozsonyi határozatra: a kettős állampolgárságról szóló törvény megalkotása erkölcsi kötelessége az új kormánynak, a polgárok ennek tudatában szavaztak bizalmat. A szomszédos országban nagyon durva választási kampány folyik, amelybe a Fidesz eddig sem avatkozott be, és ezt követően sem fog – tette hozzá.

– Független Hírügynökség –

 • Soha nem látott nemzeti egységről beszélt Semjén Zsolt
  fuggetlen | 2010.05.26 11:27
  Történelmi reggelnek és óriási eredménynek nevezte azt a “soha nem látott nemzeti egységet” a KDNP elnöke, amely a kettős állampolgárságról szóló törvény 97 százalékos támogatottságához vezetett szerdán a parlamentben.
 • A Magyar Koalíció Pártja üdvözli a magyar törvényt
  fuggetlen | 2010.05.26 10:58
  A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) üdvözli a magyar állampolgársági törvény módosítását.
 • Mesterházy Attila: elfogadhatatlan, amit a szlovák kormány művel
  fuggetlen | 2010.05.26 10:57
  Az MSZP frakcióvezetője szerint a szocialisták képviselőcsoportjának többsége azért támogatta a kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítást, mert az egy szimbolikus lépés, amely a kulturális összetartozást erősíti – jelentette ki Mesterházy Attila a szerdai szavazás után újságírók előtt. 
 • Kettős állampolgárság – összeül a szlovák kormány
  fuggetlen | 2010.05.26 10:03
  Összehívták a szlovák kabinetet szerdán 10 órára a magyar állampolgársági törvény jóváhagyása miatt – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a pozsonyi kormányhivatal sajtósztálya.
hirdetés