Elfogadták a rekordköltségvetést

Akt.:
Ülésezett a debreceni közgyűlés
Ülésezett a debreceni közgyűlés - © Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – Debrecenben minden önkormányzati ágazatának több pénz jut majd mint tavaly.

A debreceni önkormányzat új költségvetésében városüzemeltetésre 23 százalékkal, zöldterületi kiadásokra 28 százalékkal jut több majd, mint egy évvel korábban – ismertette Papp László, Debrecen polgármestere a helyhatóság csütörtöki közgyűlésén, az új büdzséről szóló vita elején. – A beruházások elképesztően magas összeget mutatnak, a 2018-as esztendőhöz képest 290 százalékos a növekedés – emelte ki a város első embere. Elmondta: tavaly – a kertségi fejlesztési program nélkül – 29 és fél milliárd forint volt a beruházási főösszeg, mely 2019-ben 85,3 milliárdra ugrik. (Ez még akkor is számottevő gyarapodás, ha levesszük belőle az Északnyugati Gazdasági Övezet kialakításához szükséges 35 milliárd forintot – kalkulált a polgármester.)

Aszfaltozásra is több marad

Az elsősorban a város széli utak burkolására, stabilizálására, járdák építésére felhasználható kertségi fejlesztési programra 17 százalékkal nagyobb, másfél milliárdos forrás jut. Egyebek mellett olyan több évtizedes probléma megoldására is lesz pénz, mint a halápi–nagycserei ivóvíz, melyre 600 millió forintot irányoztak elő. Ezzel kapcsolatban zajlik a közbeszerzési eljárás, a munkák várhatóan még a tavasz folyamán megkezdődhetnek – derült ki a polgármester szavaiból. – A 2019-es költségvetés a növekedés és a városépítés költségvetése – jelentette ki Papp László.

Fotó: Kiss Annamarie

Skandináv mintára

A költségvetésen kívül jóváhagyták azt az előterjesztést is, melynek értelmében Debrecen-Józsán, a Gönczy Pál-iskola ingatlanán – skandináv mintára – konténerekből állítanának össze egy átmeneti bölcsődét. A 96 férőhelyes, 8 csoportszobás, főzőkonyhát és irodákat is magába foglaló komplexum addig maradna ott, amíg el nem készül a végleges, hagyományos épület. A konténereket később más felújítások alkalmával is használnák.

Az is kiderült, hogy a város jól halad a BMW-autógyárnak is helyet adó Északnyugati Gazdasági Övezet kialakításához szükséges csereföldterületek megszerzésével.

Munkavállalói apartmanok

Jóváhagyták a Debreceni Egyetem azon kérését, hogy a város adja át nekik 2039-ig a Nagy-Gál István utcai Tímárház egykori szárítóját. A romos épületet az oktatási intézmény saját költségén felújítaná, és ismét szárítóműhelyet, valamint közösségi teret alakítana ki benne. Azt az előterjesztést is támogatták a képviselők, mely szerint a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vagy a Cívis Ház Zrt. úgynevezett munkavállalói apartmanokat építene a Derék utcán, a Lidl Áruház és a Terápiás Ház közé eső területre. OCs


Vita a „túlóratörvényről”

A közgyűlés végén Varga Zoltán DK-s képviselő azt szerette volna elérni, hogy a testület szólítsa fel a kormányt a „rabszolgatörvény” visszavonására, és mondja ki, hogy a debreceni önkormányzati cégeknél nem alkalmazzák A munka törvénykönyvének a túlórakeret megemelésére vonatkozó részét. A kezdeményezéshez a Jobbik frakciója is csatlakozott. A témáról háromnegyed órás, heves vita alakult ki kormánypártiak és ellenzékiek között, melynek végén a többség nem támogatta a javaslatot. Balázs Ákos, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy Európa más országaiban is létezik ilyen túlórakeret.


Ősszel indul a Nemzetközi Iskola

Varga Zoltán DK-s képviselő a költségvetéssel kapcsolatban egyebek mellett azt kérdezte, hogy miért ad a város 270 millió forintot a Pallagon épülő Nemzetközi Iskola működtetésére. Papp László polgármester válaszában kifejtette: az intézmény megalapításakor is úgy számoltak, hogy bár az oda járó diákoknak tandíjat kell majd fizetniük, az első öt évben önkormányzati támogatásra is szükség lesz. A Nemzetközi Iskola első tanéve szeptemberben kezdődik.

Kettős nyilvántartás kutyákról

Egy törvény értelmében az önkormányzatoknak háromévente kötelező ebösszeírást tartaniuk. Az erről szóló vitában Varga Zoltán (DK) arról beszélt, hogy a csipeltetés, illetve az oltások kapcsán eddig is nyilvántartották a kutyákat az állatorvosok. Papp László polgármester erre úgy reagált, hogy mivel a DK-nak van parlamenti frakciója, álljanak elő ott egy, ezt a jogszabályt megszüntető javaslattal.


Sajtótájékoztató Debrecen költségvetéséről a Debreceni Hajdú Táncegyüttes székházában
Debrecen - Míg tavaly 97 civil szervezetet tudtak támogatni, most azt remélik, többeknek segíthetnek. Debrecen költségvetésének az egészségügyi fejlesztéseket, a civil szervezetek támogatását és a turisztikához kapcsolódó feladatokat érintő vonatkozásairól tájékoztatott az említett területekért f...

Debrecen - A lakosság és az ipari területek is profitálnak a tervezett beruházásokból. Az elmúlt négy évben mintegy 40 százalékkal emelkedett Debrecen adóbevétele, ebből a többletből pedig többet lehet fordítani városüzemeltetésre, beruházásokra is – jelentette ki Barcsa Lajos alpolgármester kedd...

Debrecen - A cívisváros 2019-es költségvetésének az oktatási, szociális és kulturális ágazatot érintő pontjairól számolt be Komolay Szabolcs alpolgármester hétfőn a Beregszászi Pál Szakgimnáziumban. – 2014-ben a városvezetés azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Debrecen regionális központtá nője ki ma...
hirdetés