Elfogadták Nyíregyháza 26 milliárdos költségvetését

Akt.:
Városi közgyűlés
Városi közgyűlés - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Elfogadta Nyíregyháza önkormányzatának több mint 26 milliárd forint összegű, 2016. évi költségvetését a Szabolcs-Szatmár-Beregi megyeszékhely közgyűlése csütörtökön.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester a város büdzséjének tervezetében kiemelte, hogy a 26,09 milliárd forint összegű költségvetés volumenében kevesebb az egy évvel korábbinál, amely 28,07 milliárdos volt.

Hozzátette: a csökkenés oka, hogy befejeződött az előző pénzügyi időszak európai uniós pályázati támogatásainak felhasználása, illetve a 2020-ig tartó, induló fejlesztések önereje nettó összegben szerepel a tervezetben.

A nyíregyházi önkormányzat bevételeinek nagy részét, 38,8 százalékát az idén is az úgynevezett közhatalmi bevételek, a vagyoni, a jövedelmi, a termék- és a szolgáltatási adók adják. A működési támogatás összegének aránya 19,9 százalék, a hitelé 13,9, a működési bevételeké 8,5, az elmúlt évi maradványé 7,5, a felhalmozási és működési célú, államháztartáson belüli támogatásoké 6,5, illetve 2,3 százalék. Emellett az átvett pénzeszközök, valamint a felhalmozási bevételek aránya együtt 2,5 százalék.

A 26,09 milliárd forint összegű költségvetés 68,8 százalékát működési, 19,7 százalékát felhalmozási, míg 11,5 százalékát finanszírozási kiadásokra fordítja majd az önkormányzat.

Kovács Ferenc a költségvetés előterjesztésében külön megemlítette, hogy a helyhatóság 500 millió forint támogatást kapott a kormánnyal kötött megállapodás, a Modern városok program keretében megvalósuló beruházások előkészítésére.

Az összegből 160 millió forintot fordíthatnak a gyógyhellyé nyilvánított, a városhoz tartozó Sóstógyógyfürdőn épülő négycsillagos szálloda, 70 milliót a Sóstói Múzeumfalu, 110 milliót a Nyíregyházi Állatpark, 100 millió az atlétikai sportközpont, 60 milliót pedig a szabadtéri színpad fejlesztésének indítási munkálataira. Az öt beruházás együttes tervezett értéke mintegy 12,5 milliárd forint.

Továbbá az Integrált Területi Program csaknem 24 milliárd forintos fejlesztési keretének felhasználására megkezdik több beruházás előkészítését.

Nyíregyháza költségvetését a Fidesz-KDNP-s többségű közgyűlés 16 igen és 3 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el.

– MTI –
hirdetés