Elfogták a Jaroszewicz volt lengyel kormányfő elleni 1992-es gyilkosság gyanúsítottjait

Akt.:
Varsó – A lengyel központi nyomozó hatóság őrizetbe vette a Piotr Jaroszewicz korábbi kommunista miniszterelnök és felesége ellen 1992-ben elkövetett gyilkosság három gyanúsítottját – közölte szerdán a TVP közszolgálati televízió.

A fejleményeket szerda délelőtt Krakkóban megtartott sajtóértekezletén megerősítette Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter és főügyész, úgy értékelve: a 25 évvel ezelőtti bűncselekmény vizsgálatában áttörés történt.

Ziobro közölte: a három gyanúsított közül az egyiket a napokban egy másik bűntett miatt hallgatták ki, az illető akkor ajánlotta fel, hogy vallomást tesz az ő részvételével történt Jaroszewicz-gyilkosságról is. Ezt követően a másik gyanúsított is bevallotta tettét, a harmadik viszont nem akart vallomást tenni.

Az igazságügyi miniszter megerősítette, hogy az érintettek a múlt század 90-es éveitől Lengyelországban tevékeny, rablógyilkosságokban, emberrablásokban érintett bűnözőcsoport, az úgynevezett karatés banda tagjai, és köztük van a csoport főnöke is.

Piotr Jaroszewicz 1954-től 1970-ig a kommunista Lengyel Népköztársaság miniszterelnök-helyettese, 1970-től 1980-ig pedig miniszterelnöke volt.
1992 nyarán varsói villájában gyilkolták meg, feltehetőleg hosszabb kínzás után, és megölték feleségét, Alicja Solska-Jaroszewiczet is.

A bűntett elkövetésével 1994-ben négy másik személyt már meggyanúsítottak, őket azonban 1998-ban bizonyítékok hiányában, a nyomozás során elkövetett alapvető mulasztásokra hivatkozva felmentették. A döntést a bíróság 2000-ben is megerősítette.

A gyilkosság okáról több feltételezés is napvilágot látott. 2007-ben a lengyel nyomozók olyan elméletet fogalmaztak meg, miszerint a bűncselekmény oka a hitleri archívum egy része volt, amelynek Jaroszewicz még 1945-ben, a lengyel hadsereg ezredeseként jutott a birtokába. Rendőrségi elemzők szerint az iratok különböző országok politikusait kompromittálták.

A krakkói kerületi ügyészség vezetője, Rafal Babinski, aki szintén megszólalt Ziobro szerdai sajtóértekezletén, elmondta: jelenleg a tett fő indítóokaként a rablást vizsgálják, de nem zárnak ki más szálakat sem, a nyomozás folyamatban van.

A Jaroszewicz-gyilkosság ügyében folytatott nyomozást a lengyel ügyészség tavaly indította újra.

– MTI –Sporthírek


hirdetés