Elhunyt Bajram Rexhepi volt koszovói miniszterelnök

Zágráb/Pristina – Elhunyt Bajram Rexhepi, Koszovó volt miniszterelnöke – közölte a pristinai és kosovska mitrovicai elektronikus sajtó.

Rexhepi egy törökországi kórházban halt meg hétfő reggel agyvérzésben.

A 63 éves politikus daganatos betegségben szenvedett, és miután nemrég megműtötték Pristinában, kómába esett. Válságos állapotban szállították abba törökországi kórházba, ahol hétfőn reggel elhunyt – írták a lapok.

A mérsékelt Bajram Rexhepi fontos szerepet töltött be a koszovói politikában. A koszovói háború idején – otthagyva feleségét és kislányát – csatlakozott a koszovói albánok szakadár gerillahadseregéhez, a Koszovói Felszabadítási Hadsereghez (UCK). Orvos lévén a Salje környékén tevékenykedő gerillaosztag harcosait ápolta. 1999. június 20-án a tartomány északi részén fekvő Kosovska Mitrovicának déli, albánok lakta negyedének lett a polgármestere. Bár korábban a szerb karhatalom ellen harcoló, majd feloszlatott UCK-nak volt a tagja, a háború után, politikai pályára lépve mérsékelt és békülékeny politikát folytatott, a nemzetközi közösség közreműködésével többször találkozott és tárgyalt a város északi részében élő szerb vezetőkkel, illetve tevékenyen részt vett a hat évvel ezelőtt kezdődött belgrádi-pristinai párbeszéd előkészítésében és lebonyolításában.

Tagja volt a mérsékelt Koszovói Demokratikus Ligának (LDK), majd a Belgráddal párbeszédre törekvő Koszovói Demokrata Pártnak (PDK). Az 1991-1994-es délszláv háború után Koszovó első miniszterelnökének választották. Ezt a posztot 2002 és 2004 között töltötte be, 2010 és 2014 között pedig belügyminiszterként tevékenykedett.

– MTI –
hirdetés