Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a nyírbátori határőrök

Az emlékezők egy csoportja
Az emlékezők egy csoportja - © Fotó: Vincze István
– Bensőséges ünnepség keretében emlékeztek határőr halottaikra a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjasai Egyesület tagjai, valamint a Rendőrség állományában ma is aktív szolgálatot teljesítő volt határőrök.

Janovics János egyesületi elnök ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy nemcsak emlékezünk, hanem tisztelgünk is tetteik és életútjuk előtt. Ismerve és ismeretlenül is összeköt bennünket a bajtársiasság és sorsközösség, a határok őrizetére, az ország szuverenitásának biztosítására irányuló olthatatlan tettrekészség. Megőrizzük, és személyiségünkben továbbvisszük szakmaiságukat, tisztességüket, a szolgálat iránti alázatukat. Kosztolányi szavaival: “Volt emberek. Ha nincsenek is, vannak még….. nem téve semmit, nem akarva semmit, hatnak tovább.”

Az ünnepség megható momentumaként elhangzott valamennyi elhunyt határőr neve, rendfokozata és beosztása.
A nyugdíjas egyesület által állított kopjafánál koszorút helyezett el Németh Attila, Nyírbátor város alpolgármestere. Megkoszorúzták az emlékhelyet: a megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében Tóth Zoltán alezredes, a nyírbátori rendőrkapitány megbízásából Posta Krisztián százados, a csengeri, kölcsei, záhonyi és nyírbátori határrendészeti kirendeltségek képviselői, valamint a határőr nyugdíjas egyesület delegációja.

Országosan is egyedülálló hagyományként jelen voltak az ünnepségen az 1962-ben Békés megyéből Nyírbátorba sorállományú határőr szolgálatra bevonult javakorabeli obsitosok, akik azóta is évente találkoznak, újból és újból erőt merítve az együtt töltött két év felidézett élményeiből. Koszorújukat a 2012-ben a bevonulásuk ötvenedik évfordulója alkalmából felavatott emléktáblánál helyezték el.

– Vincze István –
hirdetés