Elhunyt Bán Elemér operaénekes, a Csokonai Színház örökös tagja

Akt.:
Bán Elemér
Bán Elemér - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Elhunyt Bán Elemér operaénekes – tudatta közleményben a Csokonai Színház. A színház örökös tagját százegy éves korában érte a halál.

Bán Elemér 1917. október 8-án született Hajdúnánáson, ott járt iskolába, és ott fedezte fel kiváló énekhangját Makláry Lajos karnagy – olvasható a Csokonai Színház híradásában. Középiskolásként kezdett bejárni Debrecenbe, ahol Hoór-Tempis Erzsébet tanítványa volt két esztendeig. A Zeneakadémiára azonnal a harmadik évfolyamba vették fel, ott Walter Margit növendéke lett.

A színházzal Debrecenben találkozott először, amikor a zenede növendékei a városi dalárdával együtt mutatták be A corneville-i harangokat. 1941-ben végzett a főiskolán, és András Béla karnagy Kolozsvárra szerződtette az akkor megalakult Nemzeti Színház operatársulatához.

Alapvetően lírai tenorként tartották számon, de sokoldalúsága már ekkortájt megnyilvánult. 1944 őszén a kolozsvári opera Budapestre költözött, és decemberig a Városi Színházban játszottak. 1945 tavaszán az operaház kórusába került. Ugyanez év októberében Vaszy Viktor Szegeden újraszervezte a kolozsvári társulatát, és Bán Elemért is odahívta. 1949-ben, a színházak államosításakor került újra Debrecenbe, és azóta is a városban élt-tevékenykedett. Nélkülözhetetlen tagjává vált a Csokonai Színháznak.

Míg Kolozsvárott tizenegy és Szegeden kilenc szerepet alakított, Debrecenben negyven opera, harminchat operett, harmincöt próza és tizenegy zenés vígjáték színlapján szerepelt a neve. 1978 óta nyugdíjas, és 1994 óta a Csokonai Színház örökös tagja.

Bán Elemért a Csokonai Színház saját halottjának tekinti.
hirdetés