Elhunyt Burget Lajos, újságíró

Hosszú betegség után, életének 75. évében szombaton Budapesten elhunyt Burget Lajos Rózsa Ferenc-díjas és Aranytollas újságíró, Nyíregyháza életműdíjasa.

Burget Lajos a Hajdú-Bihari Naplónál kezdte újságírói pályafutását, majd 1968-tól a Kelet-Magyarország főmunkatársa, 1989-től az általa alapított Határ-Szél című hetilap igazgató-főszerkesztője, 1991 és 2001 között az Amerika Hangja magyarországi tudósítója, 1997-től 2005-ig az Index-Kelet munkatársa volt.

Burget Lajos újságíró-nemzedékem tanítómestere volt.

Nagyon sokan, akik a Kelet-Magyarországnál kezdtük pályafutásunkat, úgy emlékszünk rá, mint aki bevezetett bennünket az újságírás rejtelmeibe. Ő készítette fel a Kelet-Magyarországhoz került gyakornokokat az újságíró iskolai felvételire, majd a vizsgákra. Otthon volt a riportírásban, az interjúkészítésben, jegyzeteit tanítani lehetett, s mindemellett szentként tisztelte a hírírást. Számtalan cikkét közölte a Kelet-Magyarország, nem jelent meg ünnepi szám Burget Lajos írás nélkül.

Az olvasók várták és keresték a gyakran csak (burget) aláírással jelzett cikkeket. Rendkívül nagy tudással és műveltséggel rendelkezett, amit minden leírt sora, minden megjelent betűje tükrözött az újság hasábjain. Több könyve jelent meg Nyíregyházáról, a megye tájegységeiről, sikert aratott a főként gyerekeknek szánt Mesés szókincs (2000), valamint a Szótárház (2004) című kötete.

Burget Lajos nyíregyházi búcsúztatásának időpontjáról később dönt a család.
hirdetés