Elismerték a munkájukat

Kovács Ferencné Kabay-díjas, Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke, dr. Török István életműdíjas (oklevéllel a kezében), Gubik László, az MTESZ megyei elnöke és Kulcsár Attila Kabay-díjas
Kovács Ferencné Kabay-díjas, Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke, dr. Török István életműdíjas (oklevéllel a kezében), Gubik László, az MTESZ megyei elnöke és Kulcsár Attila Kabay-díjas - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Kabay János-díjban részesült Kovács Ferencné és Kulcsár Attila.

Kabay Jánost a hazai morfingyártás atyjaként is emlegetik, életművét hungarikummá nyilvánították. A tiszavasvári (régen Büdszentmihály) Alkaloida Vegyészeti Gyár alapítójáról többek között díjat is elneveztek: az MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete által alapított Kabay János-díjat az idén is átadták a Nyíregyházi Egyetem épületében csütörtökön.

A tudomány megismerése

– Mindenki kövesse az elődök példáját, fogadják be azt az érzést, mit a tudomány megismerése nyújt. Csodálatos dolog az, ha valaki a teremtett világból az alkotó energiákat a közösség érdekébe állítja, a mai díjazottjainkra is igaz ez az állítás. Úgy vélem, hogy a legjobban eső elismerés az, ami a saját szakmai körünkből érkezik. Ezen felül gratulálok a közgyűlés tagjai és Seszták Oszkár elnök nevében is a díjazottaknak – fogalmazott köszöntőjében Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke, majd az MTESZ megyei elnöke méltatta a két Kabay-díjast. Gubik László laudációjából kiderült: Kovács Ferencné 1977-ben végzett a nyíregyházi Széchenyi szakközépiskolában, majd a Bátor-Tex-nél dolgozott hosszú éveken át vezetői pozícióban.

Emblematikus épületek

– A másik díjazottunk az építész szakma berkein belül alkotott maradandót, több megyei iskola is az ő tervei alapján épült meg, de az ibrányi tanuszodát is ő „álmodta papírra”, ahogy egyes nyíregyházi lakóházak tervezésében – mint az emblematikus piros ház vagy a sárga dombház – is közreműködött – méltatta az Ybl-díjas építészt, Kulcsár Attilát Gubik László, az MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke.

A Nyíregyházi Egyetemen megrendezett csütörtök délutáni ünnepségen több évtizedes szakmai munkájáért életműdíjat kapott dr. Török István.

TG
hirdetés