Elítélték a földhivatal volt osztályvezetőjét

Akt.:
Elítélték a földhivatal volt osztályvezetőjét
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Előnyért, hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében bűnösnek mondta ki a Nyíregyházi Törvényszék dr. Toma Attila vezette tanácsa dr. H. Á. vádlottat.

A volt járási földhivatali osztályvezetőt a bíróság öt év börtönbüntetésre, 300 ezer forint pénzbüntetésre, öt év jogi végzettséghez kötött foglakozástól eltiltásra, valamint öt év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fenntartotta a három nap gondolkodást, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

KM


A Nyíregyházi Törvényszék közleménye: Ítéletet született a földhivatali adatokkal visszaélő férfi ügyében

A Nyíregyházi Törvényszék 2018. június 5-én előnyért, hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre, 300.000 forint pénzbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte dr. H. Á. vádlottat. Ezenkívül 5 évre eltiltotta a jogi végzettséghez fűződő foglalkozás gyakorlásától.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott egy Szabolcs megyei járási földhivatal tisztségviselője volt. A Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot folytatott vele szemben, ennek keretében a szolgálat munkatársa álnéven megismerkedett a vádlottal, majd tőle találkozót kért. A megbeszélt időpontban, 2016. április 5-én a tárgyaló tiszt arra kérte a vádlottat, hogy szerezze meg egy magánszemély ingatlanjainak az adatait a földhivatali nyilvántartásból. A vádlott ígéretet tett arra, hogy a kötelezettségét megszegve ennek eleget tesz, cserébe a tárgyalótiszt anyagi ellenszolgáltatást is kilátásba helyezett.

A vádlott jogtalan vagyoni előnyként azt kérte, hogy az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződést ő készíthesse el, mivel ügyvédi pályára készül. Ezt követően a vádlott és a tárgyalótiszt bement a földhivatalba, és ott a vádlott munkahelyi számítógépén a nyilvántartásban megkereste a kért személy tulajdonában álló ingatlan adatait. A belső használatra szolgáló tulajdoni lap másolati példányát odaadta a tárgyalótisztnek, aki 100.000 forintot adott ezért az okiratért a vádlottnak.

Az ítélet nem jogerős.

– Dr. Sörös László, sajtószóvivő –
hirdetés