Eljegyezte egymást az iráni börtönben a kémkedésért fogva tartott két amerikai fiatal

Eljegyezte egymást az iráni börtönben a kémkedésért fogva tartott két amerikai fiatal
Eljegyezte egymást az iráni főváros hírhedt börtönében, az Evinben két amerikai, akiket kémkedés vádjával csaknem egy éve tartanak fogva. Ezt a két amerikai szülei közölték hétfőn. A két anya azt mondta, hogy gyerekei összeházasodnak, amint kiszabadultak.

A 27 éves Shane Bauer és a 31 éves Sarah Shourd, valamint harmadik társuk, a 27 éves Josh Fattal, aki násznagy lesz a tervezett esküvőn, az iráni hatóságok szerint “nem ártatlan hátizsákos fiatalok, hanem kémek”, ezért hatoltak be Észak-Irakból iráni területre tavaly. A három fiatal a kaliforniai Berkley egyetem hallgatói. Bauer és Shourd Szíria fővárosában éltek egy ideje, amikor Fattal csatlakozott hozzájuk, majd elindultak Irak kurd régióját felfedezni. Tavaly július 31-én iráni határőrök fogták el őket. A kémkedés vádja azonnal elhangzott, tárgyalás azonban azóta sem volt.

Shane és Sarah édesanyja csütörtökön találkozhattak először gyerekeikkel azóta, hogy az amerikaiakat elfogták és bebörtönözték. “Shane azt mondta, hogy január 6-án megkérte Sarah kezét a börtönudvaron, csak eddig nem tudathatták a külvilággal a hírt. Ezen a napon kértünk vízumt az irániaktól, hogy meglátogathassuk őket az Evinben” – közölte hétfőn a fiú anyja. Cindy Hickey azt is közölte, hogy nem tudják, mikor lehet megtartani az esküvőt, mert “csak remélhetik, hogy az irániak mielőbb szabadon engedik őket”.

Március 9-én egyperces telefonbeszélgetést folytathatott már a három amerikai fiatal a szüleikkel. A személyes találkozásra tett engedmény ellenére egyelőre semmi jele annak, hogy az iráni hatóságok hamarosan szabadon engedik a három fiatalt, miután az anyák szombaton hazatértek az Egyesült Államokba. Teherán már tett utalást egy fogolycserére: az Egyesült Államokban engedjenek szabadon börtönben lévő irániakat, és akkor Irán tárgyal az amerikaiak elengedéséről.

– Független Hírügynökség –
hirdetés