Helyi közélet

2017.09.18. 07:58

Kiváltják a diákokat - Nyugdíjasok a futószalag mellett

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyében egyre több cég jelentkezik az idősebbek foglalkoztatása érdekében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyében egyre több cég jelentkezik az idősebbek foglalkoztatása érdekében.

Tagadhatatlan tény, hogy lázba hozta a nyugdíjasokat az a rendelet, amely szerint egy-egy szövetkezeten keresztül ismét dolgozhatnak. Szerkesztőségünkben is gyakran csörög a telefon, s arra kérnek bennünket olvasóink, minél többet írjunk a nyugdíjasok foglalkoztatásáról.

Sokszínű a paletta

A nyugdíjasok foglalkoztatásáról szóló törvény azzal a céllal született meg, hogy enyhüljön a munkaerőhiány. A szövetkezeten keresztül szerzett jövedelem után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük a nyugdíjasoknak, csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadó jön le a keresetből, és a munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják

Az erről szóló törvény alapján megyénkben is alakultak már szövetkezetek, közülük az egyik a Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, amelynek az irodája Nyíregyházán a Korzó II. emeletén található a Meló-Diák irodájával együtt.

– Folyamatosan növekszik az érdeklődés, s ezzel együtt a tagjaink száma is. Szeptembertől 10–15 nyugdíjas már dolgozik a szövetkezeten keresztül. Nemcsak nyíregyházi cégekkel vagyunk kapcsolatban, de a megye többi településéről is megkeresnek bennünket, például mátészalkai és nagykállói cégek is szeretnének nyugdíjasokat foglalkoztatni – tájékoztatta lapunkat Baráth Zsolt igazgatósági tag.

– A betanított munkástól a szakképzett munkaerőig széles és sokszínű a paletta, igény van például konyhai kisegítőre, telefonos cégnél operátorra, a konzervgyár betanított munkásokat foglakoztat, s keresnek óvodapedagógust is. Van olyan munkáltató, amelyik a régi dolgozóit szeretné alkalmazni rajtunk keresztül, de vannak, akik új munkaerőt is keresnek.

Többet is alkalmaznának

Az EKO Konzervipari Kft.-nél jelenleg 11 nyugdíjas dolgozik. Könnyített segéd- és betanított munkát végeznek, csemegekukoricát válogatnak, valamint a dobozokat ellenőrzik töltés előtt és után.

– Mivel a tanév megkezdődött, nem számíthatunk a diákok munkájára, azt szerettük volna kiváltani a nyugdíjasok alkalmazásával. Naponta három műszakban. 40–45 diák dolgozott nálunk, az ő munkájukat nem pótolják a nyugdíjasok, jóval több embert tudnánk foglalkoztatni, jóval több nyugdíjas jelentkezésében reménykedtünk. Egyébként a most foglalkoztatott nyugdíjasok a rájuk bízott könnyített munkát maradéktalanul elvégzik – tájékoztatta lapunkat Róka Attila termelési igazgató.

Nem lehet megélni belőle

Szabó Józsefné tavaly már dolgozott néhány hetet az EKO Konzervipari Kft.-nél – igaz, akkor csak bérmunkásként. Most már a törvény adta kedvező lehetőségekkel élve nyugdíjasként áll a futószalag mellett.

– Korábban vállalkozóként dolgoztam, aztán nyugdíjba mentem, de kevés a nyugdíjam, abból megélni nem lehet, ezért muszáj volt valamilyen pótlék után néznem. Az itt dolgozók befogadtak és én is szeretek itt lenni.

– Ha újra kezdhetnék mindent elölről, valószínűleg azonnal idejönnék, mert nehéz volt vállalkozóként dolgozni, s ráadásul mint említettem, kevés nyugdíjat kapok. Vállalkozóként egyébként a kereskedelemben dolgoztam, egy büfét vezettem a nyíregyházi KGST-piacon, főztem egész nap… – tette hozzá Szabó Józsefné.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában