Elkártyázott kikapcsolódás – A turizmus lesz a vesztese, ha nem lesz Szép-kártya?

A Sky Travel-nél abban bíznak, hogy többen költenek majd külföldi utazásokra
A Sky Travel-nél abban bíznak, hogy többen költenek majd külföldi utazásokra
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Egy felmérés szerint a Szép-kártya-tulajdonosok fele nem költene utazásra, ha készpénzben kapná a cafeteriát.

Öt éve bocsátották ki az első Széchenyi Pihenőkártyát, amelyet a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került hazai szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás fellendítőjének szántak. A kártya beváltotta a hozzá fűzött reményeket, azonban az Európai Bíróság az idén kötelezettségszegést állapított meg a szabályozásával kapcsolatban. A rendszer működése egyelőre zavartalan, a jövő évtől pedig legfeljebb havi 20 ezer forintig készpénzesítheti a kormány a cafeteriát.

Ritkább és rövidebb pihenés

– Az elmúlt évek foglalási statisztikái igazolják, hogy a Szép-kártya a belföldi turizmus egyik fontos mozgatórugója, megszűnésével az eddig utazni vágyók foglalásainak mintegy 60 százaléka eltűnhet – mondta Szigetvári József, a felmérést végző Szallas.hu ügyvezető igazgatója. – A foglalási szám mellett a szállásra fordított összegek is jelentősen csökkenhetnek, ha nem Szép-kártyán kapják meg a dolgozók az erre szánt pénzt. Sőt, ami még rosszabb, hogy várhatóan a vendégéjszakák száma is csökkenni kezd majd, így ritkábban és kevesebb pihenéshez jutnak a magyarok – tette hozzá Szigetvári József.

Ezen az sem segítene, ha ezután a dolgozók készpénzben kapnák meg az eddig feltöltött összeget: a felmérés szerint a jelenleg Szép-kártyát használók fele már most tudja, hogy így nem költene utazásra. Csupán 17 százalékuk gondolja úgy, hogy továbbra is teljes egészében üdülésre, kikapcsolódásra fordítaná ezt a pénzt.

Bennragadt milliók

– A Szép-kártya bevezetése a belföldi turizmusban egyértelműen fellendülést hozott, kezdetben a mi forgalmunkat is növelte. Bizonyos, hogy az elfogadóhelyek forgalomcsökkenéssel számolhatnak, a munkavállalók viszont nem feltétlenül járnak rosszabbul a cafeteria készpénzesítésével – árnyalta a képet Bicsérdy Rita, a Nyíregyházán és Kisvárdán működő Sky Travel Utazási Iroda vezetője.

– Sokan csak azért utaztak el a környéken két-három napra, mert másra nem tudták használni a kártyájukat, mások ki sem merítették a keretet; évek óta tudjuk, hogy milliók ragadnak benn a turizmusra szánt összegekből. Ha az emberek ezt készpénzben kapják, biztosan kevesen fogják arra fordítani, hogy egy-egy hétvégére elutazzanak kikapcsolódni – támasztotta alá Bicsérdy Rita, hogy a belföldi szálláshelyek nagy vesztesei lehetnek a változásnak. – A turizmus élénkítése mellett a Szép-kártya fontos a feltöltődés, élményszerzés szempontjából is, ezt pedig a készpénz nem fogja elősegíteni. Sajnálni fogjuk a váltást, viszont reménykedünk abban, hogy az olcsó külföldi utazásokra többen tudnak majd eljutni az így megkapott összegből.

A változás vesztesei

Leginkább a 35–65 év közötti magyaroktól venné el az utazás lehetőségét a kártya megszűnése, közülük minden harmadik mondta, hogy készpénzes kifizetés esetén felére csökkentené az utazási kiadásait. A szálláshelytípusok közül az elmúlt években jelentős beruházásokat végrehajtó hotelek, szállodák járnának a legrosszabbul a visszavonással, ugyanis a tavaly Szép-kártyával szállást foglalók több mint kétharmada ezeken a helyeken töltötte vendégéjszakáit.

KM-HP
hirdetés