Elképesztő csokiszoborral bűvölte el a zsűrit a Sipkayban tanult cukrász

Akt.:
Készül Dávid csokiszobra / Tányérdesszert: manjari csokoládé szószon tálalva feketeribizli-gránát­alma teás fehércsokoládé-­mousse, vérnarancskompóttal, streuzel tésztával, zöldalmasorbettel, fehércsoki sziklával, vérnarancs­zselével
Készül Dávid csokiszobra / Tányérdesszert: manjari csokoládé szószon tálalva feketeribizli-gránát­alma teás fehércsokoládé-­mousse, vérnarancskompóttal, streuzel tésztával, zöldalmasorbettel, fehércsoki sziklával, vérnarancs­zselével - © Fotók: Csárdás Ferenc
Nyíregyháza – A hatodik helyen végzett Domonkos Dávid a World Association of Chefs Societies (WACS) nemzetközi gasztronómiai szövetség versenyének szaloniki világdöntőjén. A fináléban Dávid fiatal segítőjével, Kiss Dániellel vett részt, a páros az európai indulók között a második lett. Az egykori sipkays diák csütörtökön a korábbi iskolájában tartott élménybeszámolót, és azt mondta, hatalmas élmény volt a világ legjobbjaival megmérkőzni.

A fiatal cukrász a prágai nemzetközi viadalról győztesként jutott ki a világdöntőre, amelyről csütörtökön a Sipkay Barna Vendéglátóipari Szakközépiskolában mesélt – a helyválasztás nem véletlen, hiszen a tehetséges cukrász itt tanulta meg a szakma alapjait, már diákként is sok dicsőséget szerezve az intézménynek. Dávidot elkísérte Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke is, aki elmondta: a magyar versenyzők – Dávid mellett Elek Richárd képviselte a hazai színeket – kiválóan helytálltak. A Sipkayban a diákok serege példaképként tekint a ma már egy exkluzív fővárosi cukrászdában dolgozó fiatalemberre, s Kollonay István tanár úr is sűrűn törölgette a könnyeit a büszkeségtől meghatódva.

– Nyolc és fél óra alatt kellett elkészíteni egy csokiszobrot, egy francia mousse tortát és hat tányérdesszertet – idézte fel a történteket Domonkos Dávid. – Az első óra az előkészületeké volt, az ötödik órára kellett segítőmnek, Kiss Dánielnek kitennie a tányérdesszertet, a hatodikra a tortát, a legvégére pedig mindennek a díszasztalon kellett lennie. Sikerült tartanunk az ütemet, pedig amíg gyakoroltunk, gyakran kicsúsztunk a kiszabott időből. Nagyon sokat készültem, reggeltől estig a tanműhelyben voltam, a barátnőmmel is csak hetente egyszer találkoztam – mesélte.

Mivel a versenynek Görögország adott otthont, a csokiszobor témájának görögnek kellett lennie. Előbb Medúzát, a kígyóhajú, nőarcú szörnyeteget választotta, ám mivel a kígyózó csoki hajkorona könnyen letörött volna, egy Erinnüsz szilikonformáját öntötték ki a fekete édességből.

Dávid korábban karamellel foglalkozott, de mivel a világdöntőn csokiból kell szobrot alkotni, meg kellett tanulnia ezzel az anyaggal is tökéletesen bánni. A tudását nemrégiben egy malajziai kurzuson tökéletesítette – akkor még nem is tudta, milyen jól jönnek majd ezek a kapcsolatok.

Maláj segítség

– A megszokottól kisebb temperálót kaptam, s a maláj barátaim az utolsó pillanatban küldték el nekem a Facebookon, hogyan hidaljam át ezt a problémát. A verseny reggelén az sem tett jót az idegeimnek, hogy a szervezők csak a felét hozták el a csokinak, úgy kellett visszamenni a többiért.

– A zsűri túlzsúfoltnak tartotta a tortámat, de a másfél méteres, a Koponyák hegyére, kardlapos és virággal díszített pajzsra emelt mitológiai alakom, a 15, kézműves technikával készült hajszálával elbűvölte őket. A verseny hatalmas élményt jelentett, büszke vagyok arra, hogy én képviselhettem az országot. Rutint szereztem, és szívesen végigcsinálnám azt a 8 órát ismét – mondta csillogó szemekkel.

Nem mellesleg az is kiderült, hogy ez a versenymű bírta a legtovább, a többieké rendre elolvadt.

KM
hirdetés