Elképesztő légi felvételek a pusztításról

Akt.:
Elképesztő légi felvételek a pusztításról
© Fotók: katasztrófavédelem
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Szörnyű károkat okozott a jégeső. A katasztrófavédelem légi fotói többet elmondanak minden szónál.

Bebop_20160621172523

Kattintson a képre a galériáért!

Harminchét óra a Szatmárban

Szerdán késő este befejezték a szatmári térségben a kedd reggeli, illetve délelőtti vihar okozta károk felszámolását a tűzoltók és az önkéntesek, akik a sérült tetőszerkezeteket lefóliázták a csaknem ezer ingatlanon.

Kedd reggeltől folyamatosan érkeztek a hivatásos és az önkéntes egységek a szatmári térségbe, ahol a Rozsályban működő helyi operatív törzs irányításával kezdték meg a kárfelszámolást és a védekezést. A két nap alatt hétszáz tűzoltó és önkéntes segítette a mihamarabbi kárfelszámolást a térségben, ahol tizenhárom településen csaknem ezer ingatlan tetőszerkezete sérült meg a két hullámban érkező rendkívüli időjárásban.

Még szerdán is 57 hivatásos, 22 önkéntes tűzoltó és 22 önkéntes mentőszervezet összesen 265 fővel volt jelen, a munkát 40 technikai eszköz segítette.
A hivatásos tűzoltók közül a mátészalkai, nyíregyházi, kisvárdai, fehérgyarmati egységek, az önkormányzati tűzoltók közül a vásárosnaményiak és a csengeriek vettek részt a rendkívüli kárelhárítási feladatokban.

További segítséget nyújtottak a megyei önkéntes mentőcsoportok, akik közül a Nyír, a Szamos,a Nagykálló, a Panyola, a Jánkmajtis, az Uszka és a Tiszadada, az önkéntes tűzoltó egyesületek közül pedig a tarpai, a demecseri, a fehérgyarmati,a szakolyi, a tiszadadai,a nagykállói, az újfehértói,a tyukodi,tiszavasvári és csengeri, valamint a nagyecsedi önkéntesek járultak hozzá a károsodott tetők fóliázásához. A szomszédos megyékből a debreceni, hajdúnánási,a nyíradonyi, a sátoraljaújhelyi, a tiszaújvárosi és a szerencsi hivatásos tűzoltók segítették a munkát. De az érintett településen dolgozott a bodrogközi és a Gyöngy járási, a kovácsvágási, valamint a hollóházi települési mentőcsoport is.

Az érintett településekre – Rozsály, Zajta, Méhtelek, Garbolc, Uszka, Kishódos, Nagyhódos, Gacsály, Nyírkáta, Magosliget, Botpalád, Tiszabecs és Csenger – folyamatosan érkeznek a civil és a karitatív szervezetek felajánlása.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –


Csengerben a gyümölcsösöket 100 százalékban elverte a jég

Továbbra is több százan vesznek részt a kárfelszámolásban.

Videó: Akár embert is ölhetett volna a jég Szabolcsban

Golf és teniszlabda nagyságú jégdarabok hullottak az égből, ahogy az emberek mesélték, mintha öntötték volna a felhők közül. Iszonyatos pusztítást végzett, leverte a cserepeket a házakról és összetörte az autókat. Csak azért nem sérült meg senki, mert a jégeső hajnalban volt, amikor legtöbben még aludtak.

Ezerhez közelít a károsodott épületek száma, de a legtöbb családnak nincs biztosítása

Van olyan ház, ami lakhatatlanná vált. Tönkrementek az autók. A legtöbb családnak biztosítása sincs.

Akár a háborúban – “Mezítláb szaladtam ki az udvarra és nem hittem el, amit láttam”

Merre induljunk? – kérdezzük még út közben telefonon Zajta polgármesterét, Kosztya Zoltán pedig azt mondja, bárhová mehetünk. Amint beérünk a településre, már látjuk, hogy sajnos igaza van. Olyanok a háztetők, mintha géppisztollyal lőtték volna őket órákon át: lyukasak a cserepek, a palából alig maradt valami.

Videó: Tyúktojás nagyságú jégeső pusztított a megyében

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Jégeső verte el a szatmári települések jó részét, főleg a Fehérgyarmattól délre eső települések kaptak belőle.
hirdetés