Elkészült a fűtött lépcső

Elkészült a fűtött lépcső
Hévízen felavatták a különleges technikai megoldással felújított Park utcai lépcsősort, amit télen az úgynevezett „hulladék” termálvíz fagymentesít.


A József Attila és a Petőfi Sándor utca közti lejtő mintegy 60 méter hosszú lépcsősorának felújítása az elhasználódás miatt időszerűvé vált, az újjáépítéshez a 21. század minden kívánalmának megfelelő módot választottak. Kihasználva az adottságokat olyan terv készült, amivel másodlagosan hasznosítani lehet a közeli Thermal Hotelből elvezetett, gyógyászati szempontból már elhasznált melegvizet. Ez korábban közvetlenül a csapadékcsatorna rendszerbe került. A beruházást már a munkálatok kezdetén nagy közfigyelem kísérte, mivel a megoldás párját ritkító, gazdaságos és környezetbarát. A lépcsősor alá vezetett víz temperálja a kövezetet, így gátolja a téli csapadék felületre fagyását.
Az átadás előtti hideg, csapadékos napok már jó gyakorlati próbát jelentettek: igazolták a megfelelő működést. Az avatóünnepségen Papp Gábor polgármester elmondta, hogy mínusz 1-2 Celsius fokos léghőmérsékletnél közvetlenül a kövön plusz 10 fokot mértek.
A beruházást az önkormányzat saját anyagi erőből, mintegy 40 millió forint ráfordítással valósította meg. A lépcső mellett kialakítottak egy bőröndhúzó lejtőt, mely a kerekes csomagokkal való haladást segíti.  Középen is kapaszkodó korlátot építettek, s elkészült a lépcsősor megvilágítása is.H.Á.
hirdetés