Elkészült a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program

Kaposvár, 2012. április, 29., vasárnap (MTI) – Négy somogyi település hulladékának elhelyezését oldja meg a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program, amely az Európai Unió 100 százalékos támogatásával mintegy 260 millió forintból valósult meg.

A most lezárult programban Nagyatád és a kistérséghez tartozó három település – Görgeteg, Lábod és Somogyszob – vett részt. A nagyatádira 115 millió, az három másik település hulladéklerakóinak rekultivációjára összesen 150 millió forintot költöttek. A négy településén 10.278 lakást kapcsoltak be a hulladékgyűjtésbe, ami 95,7 százalékos eredményt jelent.
A program zárásaként a napokban átadott – a nagyatádi önkormányzat tulajdonában lévő – 6,5 hektárnyi területű lerakó évente közel 25 ezer köbméter hulladékot fogad be. Üzemeltetője a Saubermacher Pannonia Kft. A rekultiváció során telephelyen kiszolgáló épületet, munkagép tárolót, szociális-és technológiai vízigényt biztosító mélyfúrású kutat, valamint 6 talajvíz figyelő kutat és 4 gázkutat építettek.
A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Rekultivációja három dél-dunántúli megyében – Baranya, Somogy, Tolna – összesen 89 települést érint. A harmadik negyedévben befejeződő, mintegy 160 ezer embert érintő munkálatok csaknem 5 milliárd forintba kerülnek. A program megvalósításához az Európai Unió 100 százalékos támogatást nyújtott.
A rekultivált és a felszámolt hulladéklerakók mindegyikében megszűnik a környezet közvetlen szennyeződése, így a talaj és a vízbázisok szennyeződése is. Az egyes lerakókat vagy szigetelik, vagy felszámolják, a rekultiváció befejezéseként humuszréteggel és növénytelepítéssel, elsősorban füvesítéssel zárják le, így ismét a környezetbe illeszkedő, zöld felületet kapnak vissza a települések.

-MTI-
hirdetés