Elkészült és képző központnak ad helyet a berkeszi kastély

Akt.:
Elkészült és képző központnak ad helyet a berkeszi kastély
© Fotó: Pusztai Sándor
Berkesz – Átadták a berkeszi kastélyt. A belső részt a legkorszerűbb technikával látták el.

Hosszú idő után újra élet költözik az 1815-ben épült berkeszi Vay-kastély falai közé – legalábbis egy részébe. Az egykori, négyezer négyzetméteres gyermekotthon északi oldalszárnyát állították helyre uniós támogatással, és tegnap ismét birtokba vehette a Türr István Képző és Kutató Intézet. Az újonnan kialakított Innovációs, Oktatási és Közösségi Központban (IOKK) dolgozó szakemberek ezentúl segítenek a térség hátrányos helyzetű lakóinak abban, hogy oktatási, képzési lehetőségekkel, kompetenciafejlesztéssel visszatérhessen a munka világába. Nem egyedülálló a berkeszi kezdeményezés: az uniós projekt keretében további tizenhat IOKK-t alakítanak ki országszerte 8,9 milliárd forintból.

Petróczi Ferenc, a Türr-intézet általános főigazgató-helyettese elmondta: az intézményeinkben olyan rendezvényeknek, szolgáltatásoknak biztosítanak helyet, melyek növelik a munkanélküliek esélyeit arra, hogy újra megélhetéshez jussanak.
– A gyerekek korrepetálásra járhatnak a közösségi központba iskola után, tanodai, kulturális programokon vehetnek részt, ami abban segíti őket, hogy jobb életük legyen, mint az elődeiknek. Az idősekről sem feledkeztünk meg: itt elsajátíthatják a számítógép-kezelés alapjait és megmutatjuk nekik, hogyan tarthatják a kapcsolatot interneten keresztül családtagjaikkal, barátaikkal.

PS1_0275

Kattintson a képre a galériáért!

– Amikor idejöttem, az volt az érzésem, hogy Berkeszre érve az egyik szemem sír, a másik nevet majd. Azt kérdeztem az autóban mellettem ülő Petróczi Ferenctől, hogy szerinte kicserélték-e már a betört ablakokat. Ő azt válaszolta, hogy szerinte nem, és neki lett igaza. Azt már most megígérem, hogy a jövő héten megkezdődik az üvegezés és a helyreállítás – pillantott körbe a kastélyparkban állva dr. Seszták Miklós.

– Jó érzéssel tölt el, ha ránézek az északi szárnyra, miközben tudom, hogy a kastély egészének hasonló képet kellene mutatnia. Itt volt az ideje, hogy ez a klasszicista műemlék és a nyolchektáros angolpark az itt élőket szolgálja. A kormány számára nemzetstratégiai cél az ország helyi közösségeinek erősítése. A program célja a közösségi központok létrehozásával éppen ez volt – tette hozzá a nemzeti fejlesztési miniszter.

A szalagvágást követően a vendégeket és a sajtó képviselőit körbevezették a felújított, akadálymentesített kastélyszárnyban. A minimalista stílusú épületrészben gyermekfoglalkoztató tér, játszóház, kompetenciafejlesztő eszközök, műhelyek, számítógéppark és egy mini tanüzem is helyet kapott. A központban már márciusban álláskeresési és önéletrajz-írási oktatást, költészet- és idősek-napi rendezvényeket, prevenciós programokat és különböző előadásokat tartottak.

Címkék: , ,hirdetés