Elkezdődött a légi felderítés, pattanjon fel velünk a gépre!

Akt.:
Elkezdődött a légi felderítés, pattanjon fel velünk a gépre!
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Az allergiások és a környezetükben élők jól tudják, hogy ebben az évben a szokásosnál jóval korábban támadtak a pollenek, és igaz ez a parlagfűre is, amelynek légi felderítését a napokban kezdték el a megyei kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi osztály, valamint az agrárügyi főosztály munkatársai.

Kedden a sajtó munkatársai is megtapasztalhatták, hogy „ki gépen száll fölébe, annak térkép a táj”, és saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy a levegőből milyen könnyen kiszűrhetőek a parlagfüves részek. A módszer olcsó és hatékony, a repülés során a szakemberek bemérik és lefotózzák a parlagfüves területeket, erről jegyzőkönyvet készítenek, de rögzítik a nem művelt és a nem megfelelően gyomirtott területeket is.

SIP_1364

Zárt kertekben is el kell végezni

Elsőként a fertőzött tarló területeket derítik fel – a gazdálkodók kötelessége az ilyen részeken kiirtani a parlagfüvet. A közérdekű védekezés elrendelésének és az ezzel járó szankciók elkerülésének legegyszerűbb módja a tarlóhántás megfelelő minőségű elvégzése. Fontos tudni, hogy a kaszálást és irtást a rosszul gyomirtott kultúrákban (napraforgó, szója, csillagfürt, dinnye), táblaszéleken, mezsgyéken, önkormányzati utakon és zárt kertekben is el kell végezni. Ha a tulajdonos (vagy földhasználó) ezt nem teszi meg, a terület nagyságától függően 15 ezer és 5 millió forint közötti növényvédelmi bírságot kell fizetnie, sőt, az eljárás költségeit is meg kell térítenie. A hivatal munkatársai arra kérik a gazdálkodókat, hogy ne mulasszák el, illetve ne halasszák sokáig a területeik művelését, mely növény-egészségügyi, agrotechnikai és gazdaságossági szempontól is nagy jelentőséggel bír.

SIP_1396

Sokat javult a helyzet

Sipos Tibor, a megyei kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi osztályának vezetője lapunknak elmondta: a légi felderítés kezdete, azaz 2000 óta nagyon sokat javult a helyzet, köszönhetően egyrészt a hatékony kommunikációnak, a rengeteg figyelmeztetésnek, és annak, hogy a tulajdonosok tudatosabban használják a földterületeiket. – Mindent megteszünk, hogy csökkenjen a fertőzött területek száma: az országban egyedülálló módon például még pályázatot is hirdettünk, melynek segítségével eljuttattuk a legfontosabb információkat a parlagfűről a megye általános- és középiskolásaihoz, rajtuk keresztül pedig a szüleikhez is – mondta el a szakember.

SIP_1535

KM
hirdetés