koronavírus

2020.03.20. 14:49

Egyetlen beteg sem marad ellátatlanul

Azokat a betegeket, akiknek a személyes vizsgálata nem feltétlenül indokolt, távkonzultációban látják el.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Máté János

A kialakult járványügyi helyzet miatt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arra kérte az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók, valamint azok a krónikus betegséggel élő 65 évnél fiatalabbak, akikre a koronavírus szintén fokozottan veszélyes lehet, semmilyen beteggel ne találkozzanak személyesen.

Hogyan változik meg a háziorvosi ellátás rendje? Mennyi orvost kell visszahívni a „frontvonalról” megyénkben? Mit tegyenek, tehetnek a betegek ebben a helyzetben, esetleg tarthatnak-e attól, hogy nem lesz, aki ellássa őket? Kérdéseinkre dr. Soós Zoltán nyíregyházi házi- és üzemorvos, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke válaszolt.

Vidéken problémásabb

– Megyénkben sajnos elég sok háziorvos elérte már a nyugdíjkorhatárt, főleg a beregi térségben praktizálók közül. Ha megfogadják a miniszteri levélben foglalt kérést – merthogy nem kötelezően végrehajtandó rendeletről van szó, hanem nyomatékos ajánlásról –, és kivonulnak a személyes ellátásból, a vidéken élő betegek esetében jóval nehezebb lesz kivitelezni az elkerülhetetlen orvos-beteg kontaktusokat, mint például a megyeszékhelyen élőknél.

– Fontos hangsúlyozni: a személyes betegellátás alól felmentett háziorvosok nem esnek ki a rendszerből, hiszen továbbra is fordulhatnak hozzájuk a betegeik, csakhogy immár távkonzultációban, vagyis telefonon vagy elektronikus csatornákon.

– A betegek elmondásai alapján ők felveszik a kórelőzményt, tanácsot adnak, e-receptet írnak fel, indokolt esetben (például láz, hasi panaszok, keringési vagy idegrendszeri gondok) pedig olyan orvoshoz irányítják a beteget, amelyik megvizs­gálja, ellátja – taglalta a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke.

Alig győzik a gyógyszerészek

– Jelentősen csökkent a háziorvosi rendelőket felkeresők száma, akik tehetik, a kockázatmentesebb és praktikusabb távkonzultációt választják. Most sokkal inkább a gyógyszerészek vállára nehezedik emberfeletti teher, hogy a patikákban mindenki hozzájusson a szükséges gyógyszeréhez.

A megyeszékhelyen folyamatban van egy új működési rend kialakítása, amellyel képesek leszünk a 65 év feletti kollégák betegeinek ellátására is – tette hozzá dr. Soós Zoltán.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában