Ellenzik a rendszer további komplikálását

A kormány szeretné, ha a rendszer továbbra is gazdabarát maradna
A kormány szeretné, ha a rendszer továbbra is gazdabarát maradna - © Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – Az Európai Bizottság 16,4 százalékkal csökkentené a Magyarországnak nyújtandó területalapú támogatások összegét a 2021-2027 közötti időszakban a jelenlegi programozási időszakhoz képest.

A vidékfejlesztés tekintetében 26,6 százalékkal kevesebb uniós forrás jutna hazánknak. A tagállamok többsége elutasítja a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források tervezett csökkentését.

Elfogadhatatlan a csökkentés

– Elfogadhatatlan a támogatások ilyen mértékű csökkentése, miközben a javasolt szabályozás lényegesen nagyobb terhet róna a termelőkre, ráadásul mindezt egy, a jelenleginél jóval összetettebb szabályrendszer szerint – hangsúlyozta Nagy István agárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács legutóbbi ülése után.

A luxemburgi eseményen vitatták meg először hivatalosan az uniós agrárminiszterek a KAP 2020 utáni szabályozására vonatkozó, június 1-jén megjelent jogszabályi javaslatokat. Jelentős változás a jelenlegi programozási időszakhoz képest, hogy az úgynevezett KAP stratégiai tervek bevezetése miatt a közvetlen támogatásokra és a vidékfejlesztésre vonatkozó szabályokat egy közös rendeletben szabályozzák.

A tárcavezető szerint a stratégiai tervezés nem egyeztethető össze a területalapú kifizetések logikájával és fölöslegesen bonyolítja a rendszert. Az elmúlt években a magyar kormány hatalmas erőfeszítéseket tett az agrárpolitikai szabályozás egyszerűsítésére, a gazdabarát támogatási rendszer megvalósítására, ezért a tárgyalások során ellenezni fogunk minden olyan javaslatot, amely a rendszer további komplikálásához vezet – idézi az agrártárca honlapja Nagy István minisztert.

KM
hirdetés