Elmaradt a támogatás, csődöt jelentett a cég

A Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Munkaügyi Központ regionális irodájának februári adatai szerint a regisztrált álláskeresők száma közel 1700 fő a dél – borsodi térségben.

A terület munkaerőhelyzete jobb a megyei átlagnál, de bizonyos szakmákban és különösen csökkent munkaképességgel, nehéz az elhelyezkedés. Ezért fogadták örömmel a Rehabit Komplex majd Mappatechnika néven működő cégek jelentkezését, akik megfelelő munkát tudtak biztosítani ennek a munkavállalói rétegnek. A volt ÁFÉSZ telepen 2004 szeptemberében kezdte el a tevékenységét a vállalkozás. A környékről verbuválták az embereket, főként Mezőcsát és Tiszakeszi mozgáskorlátozott munkavállalóit alkalmazták.

Azonnali döntés

Különösebb előjelek nélkül egy hete jött a hír: március 1 – től a 74 embernek megszűnik a munkaviszonya. Arnót János Mezőcsát polgármestere panaszolja: pedig kezdetben még mi is segítettük a telephely kialakítást, bútorokat, székeket, asztalokat adtunk az induláshoz. Komoly probléma ez nekünk, a járási székhely megszűnése  óta csak lefelé megy a településen a foglalkoztatottság. Több nagy elbocsátási hullám halmozta a munkanélkülieket. A teljes munkaképességűek sem tudnak elhelyezkedni. Jelenleg, jelentős forráshiánnyal küzdve, a költségvetésünk több mint egyötöde megy szociális kiadásokra. 

Mappától a cipőig

A cégcsoporthoz tartozó nyomda kiszolgálására, mappákat, egyéb irodaszereket készítettek, de volt amikor cipőipari bérmunkával foglalkoztatták őket. Ehhez a régióhoz többek között Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszabura, Felsőtárkány, Cserépváralja tartozott. Vágási Tiborné műszakvezető elmondta: korábban is voltak fizetése nehézségek, de kisebb – nagyobb késedelemmel egy – két részletben megkapták a bérüket. Azért is volt meglepő számukra ez a fordulat, mert nemrégiben sikeresen estek át a pályázatokhoz szükséges akkreditáción. Számos értekezleten voltunk, ahol további fejlesztésekről beszéltek – sorolja a műszakvezető.

Egyébként a cégközpont Budapesten van, itt csak a jelenléti ívet vezették és napijelentést küldtek a termelésről.

Megkapják a bért

Az üzemek bezárásának a hátterében, vannak akik APEH tartozásokat emlegetnek. A cég régióvezetője Túri Tamás igyekszik megnyugtatni a kedélyeket.  Pont fordított a helyzet – cáfol a régióvezető. Jelenleg 195 millió forint támogatásunkat tartanak vissza, így ellehetetlenült a kft, a cégvezetés kénytelen volt elbocsátani a dolgozóit és felszámolást kezdeményezni önmaga ellen. Ez nem jelenti azt, hogy nem kapnák meg a munkabérüket, ha beérkezik a támogatási összeg vagy értékesítésre kerülnek a termékek kielégítik a jogos igényeket.

Ha így lesz, ez kis megnyugvást jelent a volt dolgozóknak, de a hogyan tovább kérdése még nyitott marad.

PGy
hirdetés