Élmények „Marcipániában”

Tartalmas és látványos volt a kirándulás
Tartalmas és látványos volt a kirándulás - © Fotó: olvasónktól
Baktalórántháza, Eger – A Baktalórántházai Református Egyházközség Egerbe szervezett kirándulást.

Legelőször a bazilikába látogattunk el, ahol gyönyörű orgonajáték fogadott bennünket. Megcsodáltuk a szebbnél szebb mennyezeti freskókat, végigjártuk Jézus Krisztus keresztre feszítésének állomásait. Ezután következett az egykori érseki borospincerendszer megtekintése. Hatalmas labirintus volt, ami kézi erővel készült. A pince végében emlékmúzeumot alakítottak ki: kenderitató, gerebenező, szövőszék, valamint fazekas-, kosárfonó szerszámok, illetve azok emléktárgyai láthatóak itt.

Az egri érseki palota nagy eleganciájú termei, gazdagon díszített falai csodálatot keltenek a látogatókban, az arcképcsarnok 46 egri püspök képét tartalmazza. Elmentünk a Kapcsik Lajos mestercukrász „Marcipánia” múzeumába is. Minden cukorból és csokoládéból készült: festmények, babák, falióra, viselt kötény, matyó-kalocsai-keresztszemes párnák, dísztányérok stb.

Volt ott egy barokk szoba is, melyben minden berendezés – cserépkályha, fésülködőtükör, asztal, kanapé – cukortésztából (porcukor és zselatin), glazúrból (porcukor és tojásfehérje), a színezés pedig temperával készült. Nem hittük el, hogy amit látunk, az nem eredeti festmény vagy berendezési tárgy.

A harangöntő-emlékhelyen az alábbi feliratra lettünk figyelmesek: „Az élőket szólítom, a holtakat siratom, a villámokat elűzöm”. Utunk végső állomása Noszvajon a De la Motte kastélymúzeum volt. Fáradtan, de élményekkel gazdagodva tértünk haza – dr. Kovács Kálmán tiszteletesnek köszönhetően.

– Veress Andrásné –
hirdetés